Росія подала в суд ООН "зауваження" до позову України про фінансування тероризму

Україна до 14 січня 2019 року має подати на розгляд Міжнародного суду ООН письмову позицію щодо зауважень Росії, які стосуються відсутності в Суду юрисдикції для розгляду справи за позовом Української держави.

Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ щодо юрисдикційної стадії справи Україна проти РФ в Міжнародному суді ООН.

"12 вересня 2018 року Російська Федерація передала на розгляд Міжнародного суду ООН свої попередні зауваження, які стосуються відсутності в Суду юрисдикції для розгляду справи... Згідно з наказом Суду (від 17 вересня - ред.), Україна має подати на розгляд МС ООН свою письмову позицію щодо попередніх зауважень Російської Федерації у строк до 14 січня 2019 року. Після чого Суд проведе усні слухання з цього приводу та винесе своє рішення", - йдеться у повідомленні.

У МЗС нагадали, що 16 січня 2017 року Україна розпочала справу в Міжнародному суді ООН проти Російської Федерації у зв’язку з її численними та систематичними порушеннями Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Читайте також: Росія показує зневагу, продовжуючи ігнорувати накази Міжнародного суду - Порошенко

12 червня поточного року українська сторона подала Меморандум, який описує і доводить всі порушення конвенцій з боку Російської Федерації. Після цього РФ скористалася своїм правом, наданим Статутом ООН та Регламентом МС ООН, та передала на розгляд Суду свої попередні зауваження щодо відсутності в суду юрисдикції для розгляду даної справи.

"У Міністерстві закордонних справ переконані, що Суд відхилить ці зауваження та прийме рішення щодо наявності юрисдикції розглядати справу України", - підкреслюється в заяві.

У зовнішньополітичному відомстві акцентували, що позиція України у справі проти Російської Федерації щодо тлумачення і застосування Міжнародних конвенцій про боротьбу з фінансуванням тероризму та ліквідації усіх форм расової дискримінації є переконливою та підкріпленою належними доказами.

"Міністерство закордонних справ впевнене також і в своїй перемозі на наступній стадії розгляду – по суті. Російська Федерація буде притягнута до відповідальності за порушення норм міжнародного права", - наголошується в заяві.