Більшість українців – за збереження посади президента

Опитування

68% українців вважають, що в країні має бути збережена посада президента.

Про це сказала на прес-конференції, презентуючи дослідження, голова правління громадської організації "Український інститут соціальних досліджень імені Яременка" Ольга Балакірєва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Зараз лунають думки, зокрема серед політиків, чи потрібно зберігати посаду президента і якою має бути політична система в майбутньому. Для цього, щоб з'ясувати це, було проведено опитування і ми побачили, що на думку більшості українців, необхідно сьогодні в Україні зберегти посаду президента. Стосовно цього дали позитивну відповідь 68%, негативну - 15% (не потрібно зберігати) та 17% - ті, хто не визначився", - сказала Балакірєва.

Вона зауважила, що є певна різниця стосовно цього питання за регіонами. Зокрема, Схід і Донбас найбільш скептично ставляться до того, що треба зберегти посаду президента.

За словами експерта, 43% опитаних вважають, що новий президент України зможе забезпечити державну незалежність, стратегічний розвиток, конституційні права та високу якість життя населення.

Першочерговими очікуваннями від президента є припинення конфлікту на Сході України (62% висловились за це), підвищення зарплат та пенсій (34%), створення робочих місць і зменшення рівня безробіття (33%). Також 28% населення висловилися, що очікують від Президента зниження тарифів на комунальні послуги.

За словами директора центру "Соціальний моніторинг" Дмитра Дмитрука, було проведено опитування і стосовно рівня довіри до українських політиків. За його словами, цей рівень залишається дуже низьким.

На прес-конференції також зазначили, що за даними опитування, на сьогодні готові прийти на виборчі дільниці восени 2019 року 72% українців, не визначились зі своїм вибором 35% опитаних.

За даними соцопитування, до парламенту можуть увійти 10 політичних сил. Це всеукраїнське об'єднання "Батьківщина", партія "Громадська позиція", "Радикальна партія Олега Ляшка", "Аграрна партія", партія "Блок Петра Порошенка", партія "Опозиційний блок", партія "Об'єднання Самопоміч", партія "За життя", всеукраїнське об'єднання "Свобода", "Вінницька європейська стратегія", повідомили на прес-конференції.

Читайте також: Табель “успішності” Президента Порошенка: “встигає”. Але міг би краще

Опитування громадської думки було проведено в період 21-27 червня спільно центром "Соціальний моніторинг", компанією "Соціс" і ГО "Український інститут соціальних досліджень імені Яременка".

Було опитано 5030 респондентів у 350 населених пунктах по всій території України (за виключенням окупованих територій). Стандартні відхилення не перевищують 1,5 відсотка. Метод отримання інформації - опитування за місцем проживання респондента "віч-на-віч".