У Пентагоні вважають Росію однією з головних загроз для Європи

Зусилля Росії щодо дестабілізації Європи є однією з найбільших загроз для європейських союзників США, так само як і насильницький екстремізм.

Про це заявив під час слухань у Сенаті США командувач Збройними силами США в Європі генерал армії Кертіс Скапаротті, передає власний кореспондент Укрінформу.

"Сполучені Штати та НАТО працюють разом, щоб протистояти найбільшим загрозам європейській безпеці – насильницькому екстремізму та зусиллям Росії щодо дестабілізації", - цитує Пентагон слова генерала.

Читайте також: НАТО проведе у Європі найбільші навчання з часів "холодної війни"

Скапаротті виступив із цією заявою під час слухань у Комітеті з питань Збройних сил США у верхній палаті американського Конгресу.

"Сполучені Штати разом із НАТО досягли значного прогресу, але ми маємо зробити ще багато роботи в рамках нашої Стратегії національної оборони, розгортаючи більш боєздатні, гнучкі та стійкі об'єднані сили в довгостроковому стратегічному протистоянні з Росією, а також для боротьби з насильницькими екстремістськими організаціями", - підкреслив американський командувач.

Росія, за його словами, запровадила кампанію дестабілізації, яка змінює міжнародний порядок, руйнує НАТО і підриває лідерство США в усьому світі. "З цією метою Росія розвиває асиметричні можливості відповідно до своєї концепції ведення війни, яка передбачає використання повного спектру військових та невійськових потужностей", - заявив генерал.

Він підкреслив, що російська сторона провела суттєву модернізацію своїх сил по кожному напрямку, чого не спостерігалося з часів холодної війни. Сполучені Штати відреагували на загрозу, розгорнувши ротаційні сили в Європі, в тому числі, бронетанкову бригаду та бригаду бойової авіації. Крім того, були реалізовані інші заходи, включно з посиленням присутності ВМС США у Чорному морі, протичовнові операції та заходи стратегічного стримування.

З цією метою також вперше були розгорнуті надсучасні винищувачі п'ятого покоління в Європі.