Гройсман назвав кінцеву мету децентралізації - повсюдне місцеве самоврядування

Прем’єр Володимир Гройсман пропонує підписання великого Меморандуму, який стане планом подальших дій в рамках реформи децентралізації влади.

Відповідну ініціативу він озвучив під час Другого форуму об’єднаних територіальних громад, повідомляє Урядовий портал.

«Тепер ми маємо підписати Меморандум з усіма учасниками (реформи децентралізації), представниками місцевого самоврядування. Сформувати чіткий план дій, який буде не просто лозунгами, а зобов’язаннями», - сказав Гройсман.

Він підкреслив, що перший етап реформи відбувся, і сьогодні на місцях є належні повноваження, потужний фінансовий ресурс.

Гройсман подякував Президенту, народним депутатам, міжнародним партнерам за лідерство у реформі і підкреслив, що зміни вже дозволили побудувати іншу модель управління державою, яка базується на втіленні ініціатив людей. А далі - формування нормативної бази з адміністративно-територіального устрою, створення системи повноцінного самоврядування на базі об'єднаних громад.

"Наша кінцева модель - повсюдне місцеве самоврядування із самодостатніми і сильними громадами, - сказав Гройсман. - Маємо будувати стійку стратегію розвитку держави на основі сильного місцевого самоврядування, центром якого є громадянин і його потреби. На часі - повна включеність у порядок денний реформ у державі, в економічне життя країни та економічне зростання».

Читайте також: Порошенко назвав реформу децентралізації однією з найрезультативніших

Довідково. В Україні сформовано 665 об’єднаних територіальних громад. Проект державного бюджету на 2018 рік передбачає виділення майже 2 млрд грн на формування інфраструктури громад. Також дохідну частину місцевих бюджетів з 2018 року поповнить частина рентних платежів за користування надрами – окрім джерел наповнення регіональних кошторисів, що вже існують. Зараз у Верховній Раді обговорюються одразу кілька законодавчих ініціатив подальшого розширення прав та можливостей ОТГ, в тому числі щодо розпорядження земельними ресурсами та переведення частини орендних платежів за паї та земельні ділянки до місцевих бюджетів.