Закон про освіту: Гриневич назвала дату переговорів із Угорщиною

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич анонсувала дату переговорів між Україною та Угорщиною щодо закону "Про освіту", зустріч заплановано на 19 жовтня.

Про це вона заявила в ефірі "112 Україна".

"Ми зустрічаємося в середу з міністром освіти Румунії, у мене заплановано на 19 жовтня зустріч з міністром, який відповідає за освіту в Угорщині. Я сподіваюся, що під час цих зустрічей у нас буде не тільки політична розмова, а й професійна розмова, педагогічна, освітня розмова", - сказала вона.

Раніше Гриневич заявляла, що узгоджено зустрічі з міністрами Угорщини та Румунії, при цьому зустріч із міністром освіти Румунії відбудеться вже цієї середи, 27 вересня.

Нагадаємо, сьогодні міністр закордонних справ Угорщини Петер Сиятро заявив, що уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського Союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною через закону "Про освіту".

Читайте також: Експертиза Ради Європи "мовної" статті має припинити маніпуляції - Климпуш-Цинцадзе

Як повідомлялося, 25 вересня Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про освіту", давши таким чином старт реформі освіти.

5 вересня депутати запровадили 12-річку для школярів, зарплату для освітян у розмірі трьох мінімальних зарплат (на сьогодні це 9 600 грн), а також поступове підвищення виплат.

Найбільш дискусійною нормою стала стаття про мову навчання представників національних меншин та корінних народів України. Закон забороняє існування шкіл з викладанням мовами національних меншин і корінних народів, залишаючи лише можливість створювати класи в україномовних школах, де навчання будуть проводити мовою нацменшини поряд з державною мовою.

Вивчення мови корінного народу або нацменшини гарантується в школах або через національні культурні товариства. У вузах за бажанням учнів створюють умови для вивчення мови нацменшини як окремої дисципліни.

Читайте також: Угорщина блокуватиме будь-яке зближення України та ЄС

Виключення із загального правила становлять школярі з числа національних меншин, які почали навчатися до 1 вересня 2018 року. До 1 вересня 2020 року вони зможуть навчатися за колишніми правилами, потім поступово збільшуватиметься кількість предметів, які викладають українською.

Згодом у МЗС Румунії висловили стурбованість ухваленим ВРУ законом про освіту, а Угорщина заявила, що припиняє підтримку України на міжнародній арені. Голова Міністерства людських ресурсів Угорщини Золтан Балог звернувся з офіційним листом до міністра освіти і науки України Лілії Гриневич і попросив про особисту зустріч, щоб обговорити новий закон про освіту.