У Британії хочуть розуміти, що буде з асоціацією Україна-ЄС після Brexit

У парламенті Великої Британії закликали міністерство закордонних справ прояснити, чи буде Угода про асоціацію між Україною та ЄС виконуватися Британією після виходу країни з блоку.

Про це йдеться у звіті Комітету у закордонних справах парламенту Британії.

"МЗС необхідно уточнити, чи буде Угода про асоціацію Україна-ЄС стосуватися політичних і економічних відносин Великої Британії і України після Brexit", - йдеться у звіті.

Зазначається, що якщо Велика Британія більше не буде стороною Угоди про асоціацію після свого виходу з Євросоюзу, МЗС повинне в терміновому порядку розпочати планування угоди, яка замінить асоціацію.

"Очевидно, що відносини ЄС з Україною триватимуть, і ми повинні розвивати наші власні двосторонні відносини з Україною, яких ми хочемо досягти. Це буде підтримкою для України, для українських реформ і торгівлі, де наші інтереси зберігаються" - наголосив політичний директор МЗС Британії Тім Барроу.

У звіті також підкреслюється, що МЗС повинне продовжувати працювати з ЄС, Канадою та США щодо підтримки України.

“У довгостроковій перспективі Британія і її союзники повинні підтримати Україну в розробці стійкості щодо подальших російських посягань і в спорудженні її соціальної, політичної і матеріальної інфраструктури, яка сприятиме подальшій взаємодії із Заходом і дозволить Україні взаємодіяти з Росією на рівних умовах”, - йдеться у звіті.

Крім цього, відзначається, що 20 мільйонів фунтів, передбачені у Фонді ефективного управління для підтримки України, Грузії, Молдови, Сербії та Боснії, видаються неадекватною сумою для вирішення цього завдання. Так, лише Україна для вдосконалення системи управління потребує сотень мільйонів фунтів.