Аваков хоче більшу відповідальність для "кривдників" інвалідів на парковці

МВС разом з активістами ініціюють внесення змін до законопроекту щодо захисту прав людей з обмеженими можливостями як учасників дорожнього руху.

Про це міністр внутрішніх справ Арсен Аваков сказав сьогодні на прес-конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми зібралися, щоб обговорити результати роботи, а саме - ми розробили законопроект, який посилює відповідальність за зайняття місць на парковці для людей з обмеженими можливостями", - заявив Аваков.

У свою чергу уповноважений Президента з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич наголосив, що в Україні зовсім не виконується Конвенція ООН з прав інвалідів, і цю ситуацію необхідно докорінно змінювати.

"Паркомісця для людей з інвалідністю є, але їх займають люди на дорогих машинах. Зі Сходу повертаються хлопці, які нас захистили. А вони не можуть поставити свої машини. У законодавстві України немає відповідальності за таку поведінку", - сказав Сушкевич.

Він назвав основні зміни, передбачені проектом закону. Зокрема, згідно з документом право на безоплатну зупинку мають особи, які перевозять особу з інвалідністю. У разі, коли паркомісця не позначені, спеціальним місцем вважатиметься те, яке обрав кермувальник. Крім того, у законопроекті вперше виписано право особи з інвалідністю на складення протоколу за порушення її прав. Передбачено також дозвіл на евакуацію автомобіля, який незаконно зайняв паркомісце для інваліда.