Політолог: Є безліч можливостей "зіпсувати життя" росіянам у Страсбурзі

Політолог Віктор Небоженко вважає, що рішення про повернення російської делегації в ПАРЄ насправді вже попередньо ухвалено, але якщо українська делегація сформує сильну позицію, вона зможе зіпсувати "легке життя" росіянам у Страсбурзі.

Таку думку Небоженко висловив у коментарі Укрінформу.

"Я думаю, що насправді рішення про повернення російської делегації в ПАРЄ вже ухвалено. Це правильно, що наша делегація цьому опирається, але Європа завжди так діяла: з одного боку, вона критикувала, а з іншого вела перемовини. Бо для європейської громадськості, європейського парламенту дуже важливо мати майданчик, на якому відбувалося б з'ясування стосунків з Росією", - сказав політолог.

У цьому контексті він нагадав, що Росія нещодавно перекинула ракети "Іскандер" під Калінінград, і в зв'язку з цим Швеція піднімає усі північні країни з великими протестами. "Їм потрібен майданчик, де вони б висловлювали свої претензії росіянам, а його не було. А тепер, коли росіяни повертаються, я не думаю, що вони там почуватимуться так само впевнено, як три роки тому, коли до 20% депутатів європарламенту "фліртували" з російською делегацією", - зазначив Небоженко.

На його думку, форум ПАРЄ, який дає змогу висловити свої претензії Росії, є великим плюсом і для України, нам просто треба мати сильну делегацію. Небоженко нагадав, що багато років до Страсбурга їздила "не просто беззуба, а проросійська" українська делегація, тому природно, що вона нічого не добивалася.

"Тож справа не тільки в ПАРЄ, а в активній дипломатичній позиції України, а її ще треба сформувати. Якщо ми самі будемо активно використовувати Європарламент з будь-якого приводу, а приводи у нас пов'язані з Росією, то, в принципі, наш голос будуть чути. Все впирається у дипломатичну активність наших депутатів. Мало надіти вишиванки і кричати: "Руки геть від України". Це вже не працює. Треба брати безпосередню участь у роботі різних комітетів, працювати з керівниками різних депутатських груп. Адже ми цього всього не робили, а тепер треба буде надолужувати", - наголосив експерт.

Він зауважив, що майбутню появу делегації Росії у ПАРЄ не слід сприймати як стовідсоткову поразку України, і з цього не треба робити трагедії. На його думку, в Європі не можуть "поставити Україну попереду Росії - вони намагалися це зробити, але нічого не виходить", а тому вирішили повернути її в ПАРЄ, щоб отримати "додатковий контакт для переговорів  з Росією, для торгу з нею і для критики Росії".

"Я повторюю, щоб наша громадськість розуміла: Європа знову допускає в ПАРЄ  російську делегацію не для того, щоб зробити гірше Україні, навпаки. Звісно, вони думають  про себе, і це природно. Але я думаю, що в нашої делегації є маса можливостей зіпсувати легке життя російській делегації у Страсбурзі", - резюмував Небоженко.

Як повідомляв Укрінформ, президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмунт на відкритті осінньої сесії ПАРЄ заявив, що асамблея має зробити все необхідне для повернення до пленарної зали представників Росії, які добровільно залишили ПАРЄ через санкції.

У вересні кілька впливових політиків  Асамблеї з'їздили до Москви, щоб провести перемовини про те, чи буде Росія повертатися за стіл перемовин в ПАРЄ і про умови її можливого повернення.

Голова постійної делегації в ПАРЄ, народний депутат від БПП Володимир Ар'єв 10 жовтня заявив, що українська делегація однозначно буде проти того, щоб змінювати регламент Асамблеї, аби до організації повернулася Росія.

11 жовтня Ар'єв повідомив, що Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи відмовилося від ідеї змінювати регламент Асамблеї на догоду Росії. Водночас він підкреслив, що це рішення не є остаточним, оскільки російську пропозицію винесуть на дебати в політичні групи ПАРЄ у п'ятницю, 14 жовтня.