Аваков каже, що Садовий сам просив силовиків для Львова

Національна гвардія України разом з поліцейськими підрозділами брала участь в охороні проведення сесії міської ради Львова 9 червня на основі звернення міського голови Львова Андрія Садового.

Про це сказав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, передає Еспресо.TV

"Крім того, міський голова звертався з відповідним проханням до мене напередодні у телефонному режимі. Я, вивчивши ситуацію, у відповідь на прохання Садового, і з урахуванням оперативної обстановки прийняв рішення про притягнення до охорони Львівської ратуші крім поліції і підрозділів Нацгвардії. Дав відповідні розпорядження", - сказав Аваков.

Він наголосив, що рішення про притягнення сил Нацгвардії для посилення правопорядку було правильним. 

"Як показали події 9 червня у Львові - рішення про притягнення сил Нацгвардії для посилення правопорядку - було правильним. І нас менше цікавлять у цьому питанні трактування нюансів з боку політиків. Не тягніть нас у політику - ми робимо свою роботу для підсилення безпеки в Україні. А за роботу наших гвардійців в той день мер, до речі, висловив Нацгвардії подяку", - зауважив міністр. 

Раніше в інтерв'ю "Українській правді" Садовий заперечив, що викликав Нацгвардію. 

"Та боронь Боже, яка Нацгвардія! Я знаю, що у деяких містах, зокрема, у Вінниці, в охороні мерії присутня Нацгвардія, але це двоє чи троє осіб.

Після обіду того дня мені зателефонував Президент і сказав, що це він дав команду керівнику Національної гвардії України максимально захистити Львівську міськраду. І я був здивований тим, що Нацгвардія у нас, виявляється, підпорядковується Президенту", - заявив він.

Як повідомляв Укрінформ, 9 червня у Львові сталися сутички мітингувальників з силовиками біля будівлі та всередині міської ради. Активісти проривалися на засідання, на якому, зокрема, повинно було розглядатись питання про ситуацію на Грибовицькому сміттєзвалищі. Під час сутичок постраждали кілька нацгвардійців. Місцеві ЗМІ повідомляли про застосування проти протестувальників димових шашок. Сесію міськради було зірвано.