Африканські мурахи виробляють антибіотики для лікування своїх сородичів

Дослідження

Африканські мурахи Матабеле (Megaponera analis) можуть виділяти антибіотики для лікування своїх інфікованих сородичів.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у дослідженні міжнародної групи вчених, опублікованому у фаховому журналі "Nature Communications".

"Інфіковані рани становлять основний ризик смертності серед тварин. Поранення є поширеним явищем серед мурах Megaponera analis, які здійснюють набіги на свою здобич. Тут (у дослідженні – ред.) ми показуємо, що M. analis можуть визначати, коли рани інфіковані, і лікувати їх відповідним чином. Наносячи на інфіковані рани різноманітні антимікробні сполуки та білки, що виділяються з метаплевральної залози, робітники (мурахи – ред.) знижують смертність інфікованих особин на 90%"- йдеться у дослідженні.

Зазначається, що мурахи-хижаки Megaponera analis харчуються термітами і з цією метою здійснюють набіги на них. При цьому до 22% учасників цих рейдів самі страждають під час атак, втрачаючи ніжки. Постраждалих мурахи несуть назад до гнізда, де обробляють їхні рани протягом перших трьох годин після поранення. Якщо ж поранених мурах не було оброблено сусідами по гнізду, то 90% з них помирають.

Згідно з дослідженням, мурахи Megaponera analis можуть "діагностувати інфікування поранених особин і застосовувати відповідне антимікробне лікування". "Це дослідження демонструє, що мурашині сім'ї M. analis використовують антимікробні сполуки, що виробляються в метаплевральних залозах, для лікування інфікованих ран і зниження смертності сусідів по гнізду", - йдеться у матеріалі.

Читайте також: ВООЗ не бачить у спалахах пневмонії у Китаї загрози нової епідемії

Вчені сподіваються, що подальше дослідження мурах Матабеле дозволить створити нові багатообіцяючі медичні сполуки для лікування інфекцій у людини.

Як повідомляв Укрінформ, науковці з Американського університету Шарджі (Об’єднані Арабські Емірати), які досліджують потенціал антибіотиків із молекул тарганів, припускають, що ті потенційно можуть врятувати багато людських життів.

Фото: Université de Lausanne/Erik T. Frank