У Раду цього тижня внесуть законопроєкт про Фонд відновлення України - ОП

Заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко повідомив, що цього тижня до Верховної Ради внесуть законопроєкт про Фонд відновлення України.

Про це він сказав на брифінгу в межах IX Всеукраїнського Форуму Місцевого Самоврядування - 2022, що проходить у Львові, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“На цьому тижні подаємо законопроєкт до Верховної Ради про Фонд відновлення. Звісно, будемо просити парламентаріїв швидко його проголосувати, щоб вже цього року Фонд відновлення запрацював, і всі проєкти відновлення йшли вже через цей фонд, тому що зараз це точкові проєкти по відновленню, які впроваджуються різними системами фінансування від наших донорів”, - сказав Тимошенко.

Він розповів, що Фонд відновлення України буде займатися як збором коштів на відновлення, так і проєктами по відновленню, фінансуванням проєктів відновлення.

Читайте також: Агресор завдав Україні загальних збитків вже на $1 трильйон - Устенко

“Найголовніше, що ми проговорювали з усіма іноземними партнерами, Фонд відновлення буде контролюватися країнами-донорами, які будуть допомагати у відновленні. Наглядова рада Фонду буде складатися з 75% саме країн-донорів і міжнародних організацій, і саме ця наглядова рада буде обирати й менеджмент, і далі впроваджувати всі ініціативи фонду”, - зауважив заступник керівника ОП.

На уточнююче запитання, як працюватиме фонд, Тимошенко відповів, що інформація про об’єкти, які потрібно відновлювати, подаватиметься до Фонду відновлення.

Читайте також: ВР ухвалила закон про засади відновлення та розвитку регіонів

“Фонд буде проводити всі процедури закупівель, обирати підрядника. І далі буде заключатися тристоронній контракт між фондом, балансоутримувачем цього об’єкта відновлення і підрядною організацією, яку вибере фонд. Ми сподіваємося, що це пришвидшить всі процеси по відновленню. Чому ми впровадили цей фонд? Тому що в кожної країни є свої погляди на те, яким чином фінансувати відновлення. В когось окремі фонди, хтось через міжнародні оганізації це робить. Саме тому після консультацій з партнерами вибрали одне рішення, яке буде зрозуміле для всіх, яке буде дуже прозоре для всіх і впровадимо його цього року”, - підкреслив Тимошенко.

Як повідомлялося, раніше керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та його заступник Кирило Тимошенко презентували послам кількох іноземних держав проєкт Фонду відновлення України.