Понад 2,5 мільярда має отримати «Укренерго» за два неповних місяці експорту до ЄС

НЕК "Укренерго" за період з 30 червня по 28 серпня має отримати від експорту електроенергії до ЄС понад 2,5 млрд грн.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Укренерго у Фейсбуці.

"Понад 2,5 млрд гривень має отримати Укренерго від аукціонів на доступ до міждержавних ліній електропередачі з ЄС за неповних два місяці (з 30 червня по 28 серпня). Середньозважена ціна перетинів зі Словаччиною та Румунією за цей період становить 10,3 тис. грн/МВт*год", - йдеться в повідомленні.

За останній тиждень (22-28 серпня) було продано увесь доступний перетин в напрямках Румунії та Словаччини. В аукціонах брали участь від 6 до 10 компаній. Порівняно з попереднім тижнем середньозважена ціна доступу збільшилася на 30% і становить 16,2 тис. грн/МВт*год. Найвищою в одній окремій годині вона була 25 серпня в напрямку Словаччини – 21 тис. грн/МВт*год (20-21 години доби).

Читайте також: Укренерго очікує на рішення щодо збільшення експорту електроенергії до Європи

В Укренерго зазначають, що впродовж останнього тижня також значно зросли ціни на спотових ринках Румунії та Словаччини. Якщо 15-21 серпня ціна базового навантаження вона коливалась в межах 395-560 євро/МВт*год, то цього тижня (22-27 серпня) вона становила від €563 до 709 євро/МВт*год (26 серпня).

Як повідомлялось, НЕК «Укренерго» 28 червня провела перший добовий аукціон на розподіл пропускної спроможності міждержавного перетину для експорту електроенергії в напрямку Румунії. За даними компанії, на ньому було зафіксовано рекордно високі ціни.

Читайте також: ЄБРР спрямує €97 мільйонів кредиту на підтримку стійкості роботи Укренерго

За словами Прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, потенціал експорту української електроенергії в Європу становить до 2,5 ГВт. За таким сценарієм держава зможе отримувати понад 70 млрд грн на рік.