Зеленський - Трюдо: Українці ніколи не сприймуть рішення щодо турбіни для Nord Stream

Українці ніколи не сприймуть рішення Канади щодо передачі Німеччині турбіни для «Північного потоку», яку віддали фактично в порушення санкційного режиму.

Про це під час вечірнього відеозвернення заявив Президент України Володимир Зеленський.

«Говорив сьогодні з Премʼєр-міністром Канади Джастіном Трюдо. Звичайно, ми обговорили нашу співпрацю, і я подякував йому, подякував Канаді за підтримку. Але окремо наголосив на тому, що українці ніколи не сприймуть рішення Канади щодо турбіни для «Північного потоку», яку вирішено передати Німеччині фактично в порушення санкційного режиму. Це питання не просто про турбіну. Це питання про дотримання санкцій. Якщо зараз буде одне порушення, то лише питання часу, коли будуть і наступні. Росія спеціально це робить, шантажуючи газом і провокуючи порушення санкцій», - заявив Президент.

Читайте також: Канадський парламент хоче знати, чому уряд повернув турбіни газпрому

На думку глави держави, існує достатньо шляхів для транзиту російського газу у Європу, і кожна країна повинна зберігати принциповість.

Як повідомлялося, Канада вирішила повернути Німеччині газову турбіну, побудовану в Канаді компанією Siemens Energy AG, що використовувалася в системі трубопроводу Nord Stream.

Читайте також: Німеччина домовилась з Канадою поки що про одну газову турбіну - уряд

Рішення було прийнято попри заперечення уряду України, а також великої української діаспори в Канаді, які наголошували, що повернення турбіни підірве режим санкцій. У суботу міністр природних ресурсів Канади Джонатан Вілкінсон заявив, що тимчасовий дозвіл на експорт був виданий після тривалих обговорень з європейськими союзниками, а також із Міжнародним енергетичним агентством.

Читайте також: В Україні назвали рішення Канади повернути газпрому турбіну поганим прецедентом

Світовий конгрес українців подав позов до канадського суду через це рішення уряду країни.