Експорт української електроенергії до ЄС може замістити частину газу з рф

За рахунок експорту української електроенергії в Європу може бути заміщена частина російського газу, який споживають європейці, а отже йдеться про безпеку ЄС.

Про це заявив Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні, нагадавши, що сьогодні Україна почала експортувати електроенергію до ЄС, зокрема в напрямку Румунії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні відбувся ще один значний крок у нашому зближенні з Європейським Союзом – Україна почала суттєвий експорт електрики на територію ЄС, в Румунію. І це тільки перший етап. Ми готуємось нарощувати постачання. За рахунок української електрики може бути заміщена суттєва частина російського газу, який споживають європейці", - сказав Президент.

Читайте також: Україна почала експортувати електроенергію у напрямку Румунії

Таким чином, зазначив він, це питання не просто експортного виторгу для України, а питання безпеки для всієї Європи.

Президент нагадав також, що приєднання України до загальної енергосистеми ЄС відбулось вже після початку війни. "Україна робить речі, які здавалися неможливими", - підкреслив він.

Читайте також: Українська електрика в ЄС може замістити до 10 мільярдів кубів російського газу – Вітренко

Як повідомляв Укрінформ, 16 березня Україна офіційно приєдналася до об’єднаної енергосистеми континентальної Європи ENTSO-E. 30 червня, через три місяці після отримання енергетичного безвізу, почався експорт української електроенергії в Європу, зокрема в напрямку Румунії.

Початковий обсяг складає 100 МВт. Лише за перший день державне підприємство "Укренерго" заробило 10 млн грн на продажі доступу до міждержавного перетину.

Читайте також: На аукціоні зафіксували рекордні ціни на експорт електроенергії - Укренерго

Потенціал експорту української електроенергії в Європу складає до 2,5 ГВт. За таким сценарієм держава зможе отримувати понад 70 млрд грн на рік.