Туреччина пропонує прокласти в три українські порти коридори для зерна без розмінування

Для вивозу зерна з портів України можуть бути створені коридори за напрямками, де немає мінних загороджень. Проводити судна по маршруту будуть українські катери, після входу в зону безпеки судна перевірятимуть.

Про це сказав журналістам міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу перед засіданням Партії справедливості та розвитку в Анкарі, повідомляє власкор Укрінформу.

«Наразі немає необхідності у розмінуванні, як планувалося. Безпечні маршрути можна прокладати там, де мін немає», - сказав Чавушоглу.

Міністр також розкрив деякі деталі наміченого плану.

Читайте також: Туреччина заявила про створення «зернової» гарячої лінії з Україною та росією

«Згідно з останнім планом ООН, розмінування потребуватиме деякого часу. У відповідності до розташування мінних загороджень, безпечні маршрути будуть прокладені у три порти без потреби розмінування. Кораблі будуть проходити в порти та виходити з них безпечно у супроводі пошуково-рятувальних суден України. Після прибуття в безпечну зону кораблі будуть оглядатися»,- пояснив Чавушоглу.

Він також наголосив на готовності Туреччини організувати зустріч у Стамбулі для обговорення технічних деталей вивезення зерна з портів України.

Читайте також: Не можна вірити лаврову: у МЗС вважають, що росія може використати для нападу зернові коридори

Як повідомляв Укрінформ, у міноборони Туреччини розповіли про створення каналу зв’язку між міністерствами оборони України, Туреччини та росії для вирішення питання вивозу зерна.