Трейдери приховують походження російської нафти для міжнародних поставок – WSJ

Міжнародні трейдери продовжують поставки російської нафти, у тому числі до США, однак приховують її походження.

Про це йдеться в публікації The Wall Street Journal, передає Укрінформ.

«Європа націлилася своїми найсуворішими санкціями на російську нафту, але відправники вантажів та нафтові переробники почали виставляти її на ринок, приховуючи її походження», - зауважує видання.

Читайте також: Шостий пакет санкцій має небезпечний прецедент - Кулеба

Зокрема, деякі види пального, частково виготовлені з російської нафти, прибули в Нью-Йорк і Нью-Джерсі минулого місяця. Вантажі були доставлені через Суецький канал і Атлантику з індійських нафтопереробних заводів, які раніше закупили велику партію російської нафти.

«Після вторгнення рф в Україну та введення санкцій з боку США і Євросоюзу трейдери почали докладати зусиль, щоби приховати походження російської нафти та продовжувати її поставки. Її приховують у сумішах нафтопродуктів, таких як бензин, дизельне пальне тощо», - зауважує видання.

Читайте також: У сьомому пакеті санкцій ЄС не буде газового ембарго - Кулеба

Нафту також переливають між танкерами в морі, як раніше робили з іранською та венесуельською нафтою, проти яких свого часу було введено ембарго. Зокрема, зараз таке відбувається в Середземному морі, біля узбережжя Західної Африки, а також у Чорному морі. Після цього танкери прямують до Китаю, Індії та Західної Європи, за даними судноплавних компаній.

Читайте також: ЄС і Британія введуть заборону на страхування танкерів з російською нафтою - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, раніше лідери країн Європейського Союзу погодили шостий пакет санкцій проти рф, який передбачає часткове ембарго на імпорт російської нафти та відключення Сбербанку від системи SWIFT.