Нафтотрейдери з 15 травня планують скоротити закупівлю російської нафти - ЗМІ

Найбільші світові нафтотрейдери з 15 травня мають намір скоротити закупівлю нафти й палива в російських державних нафтових компаній, аби не потрапити під санкції ЄС щодо Росії, повідомляє Reuters з посиланням на власні джерела.

Про це передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

Хоча Євросоюз не запроваджував заборону на імпорт російської нафти, зокрема, через залежність Німеччини від енергоресурсів рф, торговельні компанії збираються обмежити закупівлі в «Роснефті», оскільки прагнуть дотримуватися формулювань щодо санкцій, які покликані обмежити доступ росії до міжнародної фінансової системи.

Законодавство ЄС робить винятки для закупівлі нафти в «Роснефті» та «Газпромнефті», не поширивши на неї режим санкцій, оскільки це вважається «гостро необхідним» для енергетичної безпеки Європи.

Читайте також: Дуда: Санкції мають виключати росію із цивілізованої міжнародної спільноти

За даними джерел інформагентства, трейдери ламають голову над визначенням «гострої потреби». Це може стосуватися нафтопереробного заводу, який отримує російську нафту по трубопроводу, але може не поширюватися на купівлю й продаж її посередниками. Тож вони скорочують закупівлі, щоб забезпечити дотримання законодавства до 15 травня, коли обмеження ЄС набудуть чинності.

Поширення санкцій на російську державну компанію «Транснефть», що володіє ключовими портами й трубопроводами, додасть складнощів для будь-яких продажів у майбутньому.

Читайте також: Президент закликав ЄС припинити фінансування російської воєнної машини

Великий покупець російської нафти компанія Trafigura заявила агентству, що «повністю дотримуватиметься всіх санкцій». «Ми очікуємо, що з 15 травня наші торговельні обсяги ще більше скоротяться», - пояснили в компанії.

Інший великий покупець Vitol раніше заявляв, що обсяги торгівлі російською нафтою «значно скоротяться у другому кварталі», і він припинить торгівлю російською нафтою до кінця 2022 року.

Читайте також: Найбільший незалежний нафтотрейдер Vitol припинить торгувати російською нафтою

Війна та санкції проти Росії вже змусили багатьох західних покупців російської нафти, зокрема Shell, припинити нові спотові закупівлі.

Нафтопереробні підприємства в Європі дедалі менш охоче переробляють російську нафту. Це вже призвело до збоїв у російському експорті.

У квітні обсяги «Роснефті» та «Газпромнефті» становили 29 млн барелів, або майже 1 млн барелів на добу, що дорівнює 40% загального обсягу експорту нафти марки Urals із західних портів Росії.

Нагадаємо: 24 лютого росія напала на Україну, продовжує масовані бомбардування та ракетні обстріли мирних міст і селищ, застосовує масовий терор проти мирного населення на тимчасово захоплених територіях.

Читайте також: Найбільша індійська нафтопереробна компанія відмовилася від російської нафти

Європейський Союз надає Україні економічну, фінансову, політичну та військову підтримку, застосував проти росії чотири пакети важких економічних санкцій та підготував до запровадження п’ятий пакет обмежувальних заходів, які покликані обмежити можливості путіна у фінансуванні його машини війни.

Разом із цим, на цей час країни ЄС не змогли дійти згоди навколо повної заборони імпорту російських нафти та газу, що приносить режиму путіна близько одного мільярда євро щодня.