Влада Кіровоградщини просить уряд вирішити проблеми уранових шахт

Голова Кіровоградської обласної ради Сергій Шульга звернувся до віце-прем‘єр-міністра – міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського з пропозицією провести на Кіровоградщині засідання уповноважених відомств для вирішення питання життєдіяльності урановидобувних шахт.

Це питання Шульга порушив під час зустрічі з віце-прем'єром у Кропивницькому сьогодні, 31 серпня, повідомляє Укрінформ із посиланням на пресслужбу Кіровоградської обласної ради.

"Прошу вашої участі, щоб зберегти галузь, мінімізувати соціальну напругу і напрацювати основні напрямки розвитку. Якщо у вас буде можливість, хотілося, щоб тут на Кіровоградщині відбулося виїзне засідання уповноважених відомств. Щоб тут, на місці, у нас була нагода всім разом попрацювати над конкретними рішеннями. Повірте, люди чекають цього», – звернувся до урядовця голова облради.

Він наголосив, що безперебійна робота шахт Східного гірничо-збагачувального комбінату - Інгульської, Смолінської та Новокостянтинівської - є важливим питанням для області.

"Це робочі місця – майже 3 тисячі працівників. Це надходження до бюджетів громад, на територіях яких вони знаходяться. Це також і питання екології. У масштабі України – це енергетична незалежність», – наголосив Шульга.

Необхідно, за його словами, також розглянути питання технічної модернізації шахт.

Читайте також: Гірники уранових шахт Кіровоградщини протестують через зарплатні борги

Як повідомляв Укрінформ, віце-прем‘єр-міністр – міністр із питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський перебуває сьогодні на Кіровоградщині з робочою поїздкою. Він відвідає провідні підприємства в Кропивницькому – «Радій», «Ельворті», а також Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат окислених руд у Долинській.

Протягом 2020-2021 рр. уранові шахти на Кіровоградщині кілька разів виводилися у простій. Гірники неодноразово вдавалися до акцій протесту з перекриттям трас, вимагаючи забезпечити роботу підприємства, а також виплатити працівникам заборговану зарплатню.