У держбюджеті не передбачені кошти на будівництво патронного заводу – глава Укроборонпрому

З державного бюджету не передбачено виділення коштів на будівництво в Україні патронного заводу; за фінансову сторону проєкту відповідають іноземні інвестори.

Про це розповів генеральний директор Укроборонпрому Юрій Гусєв під час форуму оборонної промисловості «Ефективна промисловість для обороноздатності», який проходить в Одесі, передає Укрінформ.

«Наразі за кошти інвесторів розробляється техніко-економічне обґрунтування створення патронного заводу в Україні. І вже найближчим часом ми отримаємо розрахунки та бачення щодо цього підприємства. Зауважу, що жодної копійки бюджетних коштів на його будівництво не передбачено, принаймні в тому проєкті, про який на сьогодні йде мова», - наголосив Гусєв.

Читайте також: Гусєв: Частина підприємств Укроборонпрому – просто закинуті будівлі

За його словами, угода про виробництво боєприпасів до стрілецької зброї була підписана з канадськими партнерами, зокрема компаніями GL Munitions Inc. та Waterbury-Farrel, ще на початку червня.

Документ передбачає невідкладний початок спільної роботи над створенням передпроєктного документа патронного заводу в Україні. Найближчим часом має бути отримано відповідні розрахунки щодо підприємства.

Гусєв додав, що нині концерн активно працює над вибором 10 пілотних інвестиційних проєктів, які будуть запропоновані партнерам з США, іншим країнам, що є членами НАТО, та країнам Азії, зокрема Перської затоки.

«З низкою країн ми вже маємо зв’язки, зокрема постачаємо нашу продукцію або вже працюємо над спільними проєктами та програмами», - зауважив гендиректор Укроборонпрому.

Як повідомлялось, на восьмому році війни в Україні все ще актуальне питання власного патронного заводу, який виробляв би продукцію для потреб як української армії, так і приватних споживачів.

Читайте також: Виробництво на підприємствах Укроборонпрому зросло на 21% – Гусєв

У липні 2017 року п'ятий Президент Петро Порошенко запропонував побудувати в Україні завод боєприпасів замість втраченого Луганського патронного заводу та виділити на це 1,4 млрд грн. Цього так і не сталося.

У грудні 2019 року повідомлялося про плани будівництва патронного заводу приватним інвестором на території індустріального парку «Павлоград» у Дніпропетровській області. Передбачалося, що цей патронний завод стане першим підприємством, зведеним «з нуля» в індустріальних парках області. Однак, завод у Павлограді досі не запрацював.

Окрім того, вже третій рік йдеться про будівництво свого патронного заводу Міністерством оборони. На створення виробництва боєприпасів на арсеналах Міноборони планується витратити 300 млн грн.