Україна намагатиметься переконати Німеччину у небезпеці Nord Stream 2

Українська делегація під час візиту до Берліна порушить питання загрози, яку становить для Європи проєкт "Північний потік-2".

Про це повідомив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Сьогодні українська делегація в Берліні, де заплановані переговори з канцлером ФРН Ангелою Меркель та міністром економіки Петером Альтмаєром. Українська сторона буде порушувати питання "Північного потоку-2" і вкотре намагатися переконати німецьких партнерів, що цей геополітичний проєкт Кремля становить загрозу не тільки Україні, а і Європі", - написав Вітренко.

Читайте також: Зеленський: Ми не розділятимемо питання Nord Stream 2 і безпеки

Він додав, що як керівник НАК підтримуватиме українську сторону в переговорах галузевою експертизою.

Як повідомлялося, заступник глави Офісу Президента Ігор Жовква вважає, що "Північний потік-2" все ще має шанси бути зупиненим, і Україна й надалі вестиме переговори з західними партнерами.

Президент України Володимир Зеленський під час майбутньої зустрічі з Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель має намір обговорити загрозу безпеці України та всієї Європи через будівництво газопроводу «Північний потік – 2» і наполягатиме на пріоритетності питань безпеки над економічною доцільністю.

Читайте також: Берлін наполягає на збереженні транзиту газу через Україну

Заступник міністра закордонних справ Євген Єнін на форумі «Україна 30. Міжнародна політика» заявив, що українська сторона під час перемовин з Німеччиною і США щодо гарантування енергетичної безпеки нашої країни у разі добудови «Північного потоку-2» наполягатиме на дотриманні Газпромом енергетичного законодавства ЄС.

Газогін "Північний потік-2" розрахований на постачання 55 млрд кубометрів газу щороку з РФ до Німеччини, має протяжність 1234 км. У грудні 2019 року у зв'язку із санкціями США з проєкту вийшла низка західних компаній, зокрема припинило роботи судно-трубоукладник, що унеможливило добудову вчасно. Відтоді російська сторона намагається завершити проєкт самотужки.

Проти завершення проєкту виступають Україна, Польща, країни Балтії тощо. Проти нього також постійно виступає Європарламент.