Шмигаль обговорив відновлення роботи номінаційного комітету з його представниками

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль провів зустріч із членами номінаційного комітету з призначень до наглядових рад, на якій обговорювалося питання продовження реалізації корпоративної реформи в Україні.

Про це повідомляє Укрінформ із посилання на Урядовий портал.

«Розраховуємо, що вже в першій половині червня нам вдасться провести засідання комітету, на якому будуть розглянуті призначення членів наглядових рад ключових українських державних підприємств», - сказав прем’єр.

Сторони обговорили відновлення роботи номінаційного комітету, вдосконалення порядків відбору керівників і членів наглядових рад державних компаній та зміни до законодавства щодо корпоративного управління юридичних осіб, акціонером яких є держава.

Прем’єр-міністр підкреслив необхідність якнайшвидшого відновлення роботи номінаційного комітету. Він повідомив про те, що уряд розширив склад комітету, додавши посаду для представника Європейського Союзу.

«Такої домовленості було досягнуто з послами країн G7. Тож очікуємо від Євросоюзу представника, який зміг би долучитися до роботи комітету та підвищити якість підбору кандидатів до наглядових рад», - зазначив Шмигаль.

Також глава уряду відзначив, що досягнуто згоди про відновлення роботи членів наглядової ради НАК «Нафтогаз», і невдовзі буде завершене технічне оформлення відповідних домовленостей. Шмигаль запропонував членам номінаційного комітету розробити дорожню карту з подальшого провадження корпоративної реформи в Україні.

Він представив для обговорення дорожню карту з першочергових кроків, щоб викристалізувати корпоративну реформу та підвищити їх ефективність.

«Україна вбачає в реформі корпоративного управління дієвий механізм для покращення роботи стратегічно важливих державних підприємств. Ми твердо налаштовані впроваджувати цю модель надалі, аби компанії розвивалися та були ефективними», - підкреслив Прем’єр-міністр.

Глава уряду доручив першому віцепрем’єр-міністру провести наступну нараду з членами комітету для затвердження плану його роботи.

На зустрічі також були присутні перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Олексій Любченко, міністр фінансів Сергій Марченко та заступник керівника Офісу Президента Юлія Свириденко.

Як повідомлялося, за даними ЗМІ, незалежні експерти номінаційного комітету з відбору керівників і членів наглядових рад особливо важливих підприємств на початку травня заявили, що припиняють роботу в Україні, доки не стане зрозумілим план дій із реформи корпоративного управління.

Своєю чергою Шмигаль наголосив, що уряд незмінно налаштований на продовження реалізації реформи корпоративного управління та інших ключових для України реформ.

Читайте також: Шмигаль розповів спецпосланнику уряду ФРН про децентралізацію

За його словами, одним із перших кроків для перезапуску реформи корпоративного управління має стати відновлення роботи номінаційного комітету, який би став не лише інструментом відбору якісних кандидатів для наглядових рад, а й майданчиком для обговорення проблемних питань, які виникають у багатьох компаніях.

Очолює номінаційний комітет голова регіонального представництва IFC в Україні та Білорусі Джейсон Пеллмар. До складу комітету входять, крім представників уряду, незалежні члени - керуючий директор Європейського банку реконструкції та розвитку в країнах Східної Європи Маттео Патроне, постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, а також бізнес-омбудсмен Марчин Свенчинський.