«Гарантований покупець» підбив підсумки першого місяця торгівлі «зеленою» електрикою

Інфографіка

ДП «Гарантований покупець» у жовтні 2020 року за результатами перших п’яти аукціонів з продажу «зеленої» електроенергії на біржі реалізував 256 115 МВт-годин електроенергії з ВДЕ за середньозваженою ціною близько 1300 грн/МВт-год.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті підприємства.

«Гарантований покупець» 5 жовтня 2020 року вперше в історії України ініціював продаж «зеленої» електроенергії за двосторонніми договорами на біржовому аукціоні та протягом жовтня організував п’ять аукціонів із продажу відновлюваної електроенергії на біржі. Підприємство реалізувало 99,9 % виставленої товарної продукції - 256 115 МВт-годин електроенергії з ВДЕ. У торгах взяли участь понад як два десятки учасників, які в ході конкурентних торгів запропонували за електроенергію з ВДЕ на 35-52% більше від стартової ціни.

Період постачання електроенергії – жовтень та листопад.

Для збереження зацікавленості до аукціонів з боку максимальної кількості учасників до продажу пропонувалися ряд продуктів з лотами різних розмірів у різні години доби.

«Яскравою рисою таких аукціонів є суттєве зростання ціни відносно стартової, яка визначається відповідно до Порядку», - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що двосторонні договори, які уклав «Гарантований покупець», сприяли зниженню небалансів та отриманню додаткового доходу.

Читайте також: «Гарантований покупець» розрахувався на 90,2% із виробниками «зеленої» електрики

Як відомо, «Гарантований покупець» отримав можливість продавати «зелену» електроенергію за двосторонніми договорами на електронних аукціонах завдяки двом нормативно-правовим актам:

Закону № 810-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії», який набув чинності 1 серпня 2020 року;

постанові Кабінету Міністрів України «Про затвердження змін до Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами».

Маючи на меті підвищення ефективності торгівлі «зеленою» електроенергією 28 жовтня Кабінет Міністрів вніс зміни до Порядку проведення електронних аукціонів з продажу електричної енергії за двосторонніми договорами. Це рішення дозволило підприємству самостійно визначати обсяги електроенергії для виходу на торги, враховуючи нестандартні продукти для аукціону.