Україна та ЄБРР уклали угоду про запобігання корупції

Фото

Уряд України та Європейський банк реконструкції та розвитку уклали Меморандум про взаєморозуміння щодо запобігання корупції та сприяння прозорому й ефективному управлінню в державному секторі.

Документ підписали Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроне, повідомляє Укрінформ із посиланням на Урядовий портал.

«Співпраця з ЄБРР — це не лише фінансування, це також ефективне провадження реформ, інновації та розвиток для України та для кожного бізнесу, який з ним співпрацює. І підписання сьогоднішнього Меморандуму — це один із прикладів міцного партнерства», — сказав глава Кабміну.

Згідно з документом, уряд України і ЄБРР встановлюють стратегічне партнерство з метою посилення координації зусиль та співробітництва для досягнення спільних цілей у сфері запобігання корупції та забезпечення прозорого і професійного управління в державному секторі.

Меморандум також передбачає реалізацію пілотного проєкту в Державному агентстві автомобільних доріг, в межах якого Укравтодор зобов’язується провести антикорупційну реформу. Уряд та ЄБРР мають намір розробити детальний План дій із запобігання корупції для агентства, в якому будуть визначені пріоритетні напрями реформи та повний графік реалізації.

Коментуючи цей аспект майбутньої співпраці, Прем’єр-міністр зазначив: «Партнерство Укравтодору та ЄБРР у питанні корпоративного управління та антикорупційних практик — це ще одне свідчення того, що в Україні є політична воля прибрати можливості для будь-якої корупції. Крім того, така співпраця з нашими партнерами дозволить збільшити ефективність державних інвестицій в інфраструктурні проєкти».

Він наголосив, що уряд продовжує реформу корпоративного управління за найкращими практиками OECD та визначатиме держпідприємства, де планується проведення корпоратизації найближчим часом.

Читайте також: Економіка України «просяде» у 2020 році та зросте у наступному - ЄБРР

При цьому Меморандум передбачає створення Керівного комітету високого рівня, що складатиметься з представників Офісу Президента, уряду, ЄБРР та відповідного державного підприємства або агентства, який займатиметься перевіркою прогресу спільної роботи в межах угоди та координуватиме подальші дії щодо ширшої програми запобігання корупції.

Керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне підкреслив, що співробітництво в посиленні антикорупційних заходів у дорожньому секторі стане пілотним проєктом і лакмусовим тестом для впровадження ширшої програми запобігання корупції та покращення управління для всіх українських державних підприємств та організацій державного сектору, яку підтримуватиме ЄБРР.

Фото: www.kmu.gov.ua