Уряд запропонує Раді обнулити мито на гречку

Кабінет міністрів пропонуватиме Верховній Раді обнулити мито на сиру гречку до кінця маркетингового року.

Про це у Facebook повідомив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства - торговий представник України Тарас Качка.

«Ми пропонуватимемо Раді обнулити мито на сиру гречку до кінця маркетингового року», - йдеться у дописі.

За словами високопосадовця, нинішнє обмеження по експорту гречки є виваженим і добре обрахованим. Воно зумовлене тим, що вже кілька днів РФ, Казахстан і Білорусь намагаються відновити баланс на своїх внутрішніх ринках через обмеження експорту. 

Читайте також: Влада Білорусі заборонила вивозити гречку, цибулю і часник

«Я впевнений, що це не до кінця вірне рішення для цих країн, бо завдає шкоди їхнім фермерам, які вирощують гречку. Очевидно, що заборони з боку цих країн будуть переглядатися. Вчора я вже провів розмови з колегами з Білорусі й Казахстану, ми будемо вести діалог щодо нормалізації торгівлі між нами», - підкреслив Качка.

Він додав, що заборона експорту це також сигнал для внутрішнього ринку – настає період збільшеного попиту, який може порушити нормальне функціонування ринку. В умовах заборони експорту переробники та мережі мають зрозуміти, що ринок формують лише вони - і вони мають всі можливості для нормального постачання гречки споживачам.

Читайте також: Українці більше не змітають товари з полиць: на які продукти впав ажіотаж

«А в умовах посівної ця тимчасова заборона (до 1 липня) сигнал того, що попит на гречку на ринку є високим, тож варто серйозно оцінити можливість збільшення посівних площ», - резюмував заступник міністра.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет міністрів на позачерговому засіданні ухвалив постанову, якою забороняється до 1 липня експортувати гречку.