США та Україна - за припинення будівництва "Nord Stream 2" і "Турецького потоку"

Заява

США та Україна підкреслили, що важливо продовжувати координувати зусилля, спрямовані на припинення будівництва російських трубопроводів, зокрема, "Північного потоку-2" та другої лінії "Турецького потоку".

Про це сказано у спільній заяві Комісії стратегічного партнерства Україна–США, опублікованій на сайті Посольства України у США.

"Обидві сторони підкреслили необхідність продовження транзиту природного газу територією України та зробили особливий наголос на своїй опозиції до енергетичних проектів, що загрожують енергетичній безпеці та диверсифікації енергопостачання до Європи. Зокрема, Сполучені Штати та Україна підкреслили важливість продовження координації зусиль, спрямованих на припинення реалізації будівництва російських трубопроводів, які зашкодять економічній та стратегічній стабільності України, таких як «Північний потік-2» та друга лінія «Турецького потоку»", – йдеться у спільній заяві.

Крім того, у заяві сказано, що США висловили підтримку багатьом економічним реформам, що були запроваджені в Україні, закликали продовжувати їх імплементацію та співпрацю з МВФ та іншими партнерами для досягнення міцного, сталого та інклюзивного економічного розвитку. Сполучені Штати та Україна підкреслили важливість роботи Українсько-американської ради з торгівлі та інвестицій для нарощування двосторонньої торгівлі та інвестицій шляхом скасування існуючих бар’єрів у торгівлі, покращення регуляторного середовища та ділового клімату.

Обидві сторони мають намір продовжувати спільну роботу у напрямі розвитку та реформування енергетичного сектора України для зміцнення української економіки і посилення безпеки. Україна підкреслила намір нарощувати власний видобуток нафти та газу, відокремити функції газотранспортної системи, а також висловила зацікавленість в участі американських компаній у цих зусиллях та у програмах, спрямованих на підвищення енергоефективності.

Читайте також: США засуджують дії РФ у Криму, Чорному й Азовському морях і зберігають санкції

Як повідомляв Укрінформ, 16 листопада 2018 року у Вашингтоні, Округ Колумбія, відбулася зустріч міністра закордонних справ України Павла Клімкіна та державного секретаря США Майка Помпео з метою проведення пленарного засідання Комісії стратегічного партнерства Україна–США, яке покликане відзначити десяту річницю підписання Хартії Україна – США про стратегічне партнерство. Цей документ визначає засадничі принципи взаємин між нашими двома демократіями. Пленарне засідання також стало нагодою для опрацювання механізмів подальшого досягнення цілей відносин Україна-США, визначених Президентами Петром Порошенком та Дональдом Трампом в ході їх попередніх двосторонніх зустрічей.

Міністр закордонних справ Павло Клімкін та державний секретар Майк Помпео розраховують на подальше зміцнення стратегічного партнерства між Україною і США і домовилися провести наступне засідання Комісії стратегічного партнерства у Києві.