Нафта дорожчає на тлі можливого відновлення санкцій проти Ірану

Ціни на нафту у середу зросли, оскільки трейдери занепокоєні тим, що США відновлять санкції щодо Ірану.

Про це повідомляє сайт Investing.com. 

Ф'ючерс на нафту WTI додав 0,46% і торгувався на позначці $ 67,56 за барель, а ф'ючерс на Brent зріс на 0,19% до рівня $ 73,27 за барель.

Іран є третім за величиною виробником у Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК). Країна повернула собі статус великого експортера нафти у січні 2016 року, коли міжнародні санкції проти Тегерана були скасовані у обмін на зупинку ядерної програми Ірану. У квітні експорт нафти Іраном сягнув 2,6 млн барелів на добу, що є рекордним показником з моменту скасування санкцій, а Китай та Індія купують більше, ніж половину іранської нафти.

Однак президент США Дональд Трамп пригрозив знову запровадити санкції через сумніви з приводу щирості Ірану у обмеженні своїх ядерних досліджень. Трамп вирішить до 12 травня питання про те, чи слід відновити санкції щодо Тегерана, що, імовірно, призведе до скорочення експорту нафти країною.

Незважаючи на цю погрозу, запаси у США, що збільшуються, перешкоджають подальшому зростанню цін на нафту. Кількість активних бурових установок у США зросла на 5 одиниць (станом на 27 квітня) до 825, що стало найвищим рівнем з березня 2015 року. Зростання кількості бурових установок свідчить про перспективи зростання нафтовидобутку. Видобуток у США також зріс більш ніж на 25% з середини 2016 року до рекордних 10,59 млн барелів на добу. Лише Росія наразі виробляє більше (близько 11 мільйонів барелів на добу), і очікується, що США вийдуть на перше місце до 2019 року.

Читайте також: Бензин А-95 на Київщині продають по 26,20-31,49 гривні

Геополітична невизначеність залишається найбільш значним фактором, що визначає настрої на ринку, в той час як обмеження постачання з країн ОПЕК і сильний глобальний попит продовжують підтримувати ціни.

Тим часом, ф'ючерс на китайський Crude Oil WTI упав на 0,45% до 440,50 юанів ($ 69,29) за барель.

Станом на 10:45 за київським часом ціна на нафту марки Brent встановлена на рівні 73,50 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 73,31 долара за барель, що на 18 центів вище за рівень закриття торгів ($ 73,13).