Порошенко підписав закон про кредитний реєстр НБУ

Президент Петро Порошенко підписав закон про створення Кредитного реєстру НБУ та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків.

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

"Президент Петро Порошенко підписав закон України від 6 лютого 2018 року № 2277-УІІІ "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків", - йдеться у повідомленні.

Законом, зокрема передбачається створення та ведення Національним банком Кредитного реєстру – інформаційної системи, що забезпечує збирання, накопичення, зберігання, зміну, використання, поширення (надання) інформації про кредитні операції банків та про стан виконання зобов’язань за такими операціями, аналіз та кваліфікацію кредитів.

Читайте також: Ризикових кредитів поменшає: Рада ухвалила законопроект про Кредитний реєстр НБУ

Також встановлено зобов’язання надавати до Кредитного реєстру інформацію: банками щодо боржників, якщо сума заборгованості (за основною сумою та відсотками) за кредитними операціями дорівнює або перевищує 100 розмірів мінімальних заробітних плат (372,3 тис. гривень); Фондом гарантування вкладів фізичних осіб про кредитні операції банків, щодо яких НБУ прийнято рішення про віднесення їх до категорії неплатоспроможних або про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію, а також інформацію щодо погашення боргу позичальника, яка міститься у бюро кредитних історій; надання Нацбанком права доступу банкам до інформації з Кредитного реєстру для оцінки кредитного ризику.

Закон набирає чинності з дня наступного за днем його опублікування, проте положення щодо обов’язку банків подавати до Кредитного реєстру інформацію про здійснені ними кредитні операції вступають у дію з 1 квітня 2018 року.