Україна щороку витрачає близько $3 мільярдів для закупівлі газу - депутат

Щороку для закупки імпортного газу Україна змушена витрачати близько 3 млрд доларів із золотовалютних запасів, тому збільшення видобутку газу та інших вуглеводнів є стратегічним питанням для України.

Про це заявив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський у ході презентації третього видання Білої книги Американської торговельної палати "Реформи нафтогазового сектору України", підготовленого експертами компаній-членів Комітету Палати з питань енергетики. 

"Наразі Україна змушена щороку купувати 16 млрд кубометрів газу, для чого доводиться відбирати кошти із золотовалютних запасів та витрачати близько 3 млрд доларів", - сказав Домбровський

Читайте також: Гройсман: Україна за покладами газу - на 2-3 місці у світі

За його словами, питання збільшення видобутку газу та інших вуглеводнів - одна з ключових проблем енергетичної незалежності України.

До початку реформ у нафтогазовому комплексі України, в 2014 році, наша держава імпортувала з Російської Федерації і Європи - 19 млрд 465,95 млн куб. м газу на $5 млрд 694,636 млн. З них з РФ - 14 млрд 449,855 млн куб. м на $3 млрд 940,119 млн.

Україна припинила імпорт газу з Росії 25 листопада 2015 року.

Повністю забезпечити себе газом власного видобутку в Україні планується до 2020 року.