"Зелені" кредити під 1-2% будуть реальні після членства в IRENA - Держенергоефективності

Комітет Ради одноголосно підтримав рішення рекомендувати Парламенту прийняти законопроект «Про приєднання України до Статуту Міжнародного агентства з відновлюваних джерел енергії «IRENA». 

Про це йдеться у повідомленні Держенергоефективності. 

«Членство України в IRENA стане значним поштовхом для розвитку вітчизняного ринку відновлюваних джерел енергії. Ми зможемо тісно співпрацювати з провідними країнами світу у цій сфері і мати доступ до пільгових кредитів на «зелені» проекти через Абудабійський фонд розвитку», - прокоментував директор Департаменту відновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрій Шафаренко.

За його словами, участь України в IRENA відкриє доступ до широких можливостей з впровадження "зеленої" енергетики.

Зокрема, Україна зможе подавати заявки до Абудабійського фонду розвитку щодо отримання пільгових кредитів під 1-2% терміном до 20 років; дізнаватися про світові інновації у відновлюваній енергетиці; співпрацювати з розвинутими державами у цій сфері; отримувати рекомендації IRENA щодо покращення законодавства у сфері відновлюваної енергетики.

"Все це є додатковою гарантією для потенційних іноземних інвесторів, які розглядають можливість інвестування у відновлювану енергетику України", - зазначили у Держенергоефективності.

Читайте також: Україна і ОАЕ активізують взаємодію в енергетиці, авіабудуванні та оборонці

За прогнозами відомства, участь України в IRENA сприятиме виконанню міжнародних зобов’язань щодо досягнення у 2020 році 11% енергії з відновлюваних джерел в енергетичному балансі.

Довідка. IRENA налічує 152 члена і Україна за крок до приєднання до цього агентства. Нещодавно Президентом України Петром Порошенком внесено на розгляд ВРУ цей законопроект.