Україна йде на новий рекорд експорту агропродукції до ЄС

За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, обсяги експорту української сільськогосподарської та харчової продукції до ЄС у 2017 році можуть перевищити рекордні показники докризових 2012 та 2013 років на $5 млрд.

Про це йдеться у коментарі заступника директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Миколи Пугачова, який передано Укрінформу.

За словами експерта, цього року аграрна торгівля України з ЄС помітно збільшилась проти 2016 року. У січні-вересні 2017 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом становив $5,8 млрд, майже на третину – 31,2% – перевищивши відповідні показники минулого року. При цьому додатне для нашої держави сальдо становить $2,6 млрд, що на $1 млрд більше, ніж торік.

Крім того, за словами Пугачова, обсяг завезеної з країн ЄС до України агропродовольчої продукції за 9 місяців 2017 року збільшився проти торішніх показників на 11,4%. У вартісному вимірі він склав $1581 млн – близько половини вітчизняного імпорту сільгосппродукції у $3,2 млрд.

Обсяги експорту вітчизняного агропродовольства до країн – членів ЄС лише за 9 місяців 2017 року вже досягли рівня 12 місяців 2016 року і склали $4,2 млрд, зауважив Пугачов.

За його словами, найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються шість країн – Нідерланди, Іспанія, Польща, Італія, Німеччина і Франція. Їх сукупна частка в обороті становить близько 75%.

Основні обсяги поставок до Європи Україна забезпечує за рахунок зернових та олійних культур, а також соняшникової олії і макухи.

В свою чергу, Україна імпортує з ЄС зернові культури, насіння олійних, какао-боби і шоколад, різні харчові продукти, спирт і алкогольні напої, відходи переробної промисловості та тютюнові вироби.

Читайте також: Мінагро: Україна планує експортувати 16,5 мільйона тонн пшениці

Нагадаємо, вітчизняні експортери поточного року вже повністю використали безмитні квоти по меду, пшениці, кукурудзі, ячменю, вівсу, ячмінній крупі, борошну, цукру, оброблених томатах, яблучному і виноградному соках.

Водночас, із 1 жовтня 2017 року набули чинності додаткові торговельні преференції Євросоюзу для України на три роки. Згідно з ними зростають обсяги безмитних квот на мед (на 2,5 тис. т), виноградний сік (на 0,5 тис. т), ячмінну крупу (на 7,8 тис. т), оброблені томати (на 3 тис. т) і овес (на 4 тис. т).

Крім того, з 1 січня 2018 року вступлять у дію преференції щодо зернових – кукурудзи (625 тис. т), пшениці (65 тис. т) та ячменю (325 тис. т).