Санкції США проти Росії: постраждати можуть вісім компаній з Європи - ЗМІ

Вісім проектів, до яких залучені європейські компанії, можуть потрапити під вплив санкцій США у разі прийняття Конгресом у вівторок законопроекту, який зачепить компанії, що працюють з Росією в енергетичному секторі.

Про це пише Euractiv з посиланням на чиновника ЄС, ім'я якого не називається.

"Закон каратиме будь-яку компанію, яка працює не тільки у сфері розробки, а й модернізації та підтримки проектів, пов'язаних з Росією на планеті", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, сюди може потрапити будь-яка європейська компанія, яка займається російськими трубопроводами в Європі. "Це було б жорстоко", - сказав виданню один чиновник ЄС.

За словами прес-секретаря Єврокомісії Маргаритіса Шинаса, відповідна ініціатива впливає на "нашу енергетичну незалежність та інтереси енергетичної безпеки".

Так, Єврокомісія підготувала перелік із восьми проектів, на які вплине вже пом'якшений варіант законопроекту після інтенсивного тиску дипломатів ЄС у Вашингтоні.

Читайте також: Скандал із Siemens: посли країн ЄС обговорять розширення санкцій проти РФ

Список проектів, куди залучені європейські та російські компанії, включає: Baltic Liquiefied Natural Gas (Schell та "Газпром"), "Блакитний потік" (Eni та "Газпром"), нафтопровід "Каспійський трубопровідний консорціум" (Shell, Eni та "Роснефть"), "Північний потік 1" (різні європейські компанії та "Газпром"), "Північний потік 2" (різні європейські компанії та "Газпром"), розширення "Сахалін-2" (Shell та "Газпром"), "Шах-Деніз" та "Південно-Кавказький трубопровід" (ВР та Лукойл) та "Жор Польд" (BP, ENI та "Роснефть").

Зазначається, що ЄС активізував свої зусилля, щоб мінімізувати вплив на європейські фірми. Місія ЄС у Вашингтоні переконала конгресменів США внести поправки в формулювання тексту проекту на вихідних.

У вівторок нижня палата Конгресу США планує винести на голосування проект закону H.R.3203 "Акт з протистояння дестабілізуючим діям Ірану - 2017", який містить окремий розділ із санкціями проти Росії. Причому, крім введення нового пакету обмежень, документ зменшує повноваження президента послаблювати вже існуючі санкції та закріплює їх за Конгресом США.

Раніше представник Міністерства закордонних справ Франції заявляв, що Сполучені Штати Америки мають координувати свої дії з питань безпеки, в тому числі щодо санкцій проти Росії, з Європейським Союзом.