Українці у Вроцлаві пікетували управління поліції у справі смерті Никифоренка

Кількадесят українців, до яких долучилися і поляки, пікетували в неділю управління поліції Нижньосілезького воєводства у Вроцлаві, вимагаючи справедливості, захисту і чесного розслідування справи смерті 25-річного Дмитра Никифоренка, який помер 30 липня після побиття поліцією.

Акція відбулася під гаслом “Стоп насиллю! Держава має оберігати, а не вбивати!”,- передає Укрінформ з посиланням на Gazeta Wyborcza.

Під час акції громадський активіст Олександр Бондаренко підкреслив, що правду про смерть 25-річного українця має бути встановлено.

“Поліція має нас захищати, а ми маємо їй вірити”,- наголосив активіст.

Читайте також: У Польщі помер українець після затримання поліцією — ЗМІ

Інший учасник акції Сергій Чулков підкреслив, що поліція тепер повинна відновити до себе довіру, а громадськість хоче довідатися про багато деталей, зокрема, чому поліціянти після затримання українця відключили нагрудні камери.

Польський учасник акції Павел Вайда підкреслив, що поляки солідаризуються з українцями і хочуть довідатися про деталі ще двох справ, що стосуються смерті місцевих жителів з рук поліції. Він висунув вимогу відставки начальника поліції Нижньосілезького воєводства.

Учасники акції тримали в руках плакати наступного змісту: "Хочемо справедливості", "Ти присягався захищати, а вбиваєш!" "У вас кров на руках", багато з них прийшли з прапорами України.

Українці у Вроцлаві пікетували управління поліції у справі смерті Никифоренка / Фото: Tomasz Pietrzyk / Agencja Gazeta

Читайте також: У СКУМО закликали ретельно розслідувати смерть українця в Польщі після затримання поліцією

До протестувальників вийшов речник начальника поліції Нижньосілезького воєводства Каміль Ринкевич. Він запевнив учасників, акції, що ніхто не буде тушувати цю справу і відразу після цієї події прокуратура розпочала розслідувати справу. Він повідомив, що після цього чотирьох поліціянтів було усунуто від виконання обов'язків, а одного з них вже звільнено зі служби.

Як повідомляв Укрінформ, у Вроцлаві після затримання поліцією і перевезення до витверезника 30 липня помер 25-річний Дмитро Никифоренко з Немирова Вінницької області. За даними видання Gazeta Wyborcza, польські поліціянти застосували до чоловіка неадекватну до ситуації фізичну силу, що і стало причиною смерті хлопця.

Читайте також: У МЗС обіцяють зробити все, щоб з’ясувати обставини смерті українця у Польщі і покарати винних

Під час нещодавнього візиту до Польщі Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що винні у смерті українця повинні бути притягнуті до відповідальності.