СКУ вимушено розірвав офіційні зв’язки з українцями в Росії

Світовий конґрес українців (СКУ) 13 липня був вимушений ухвалити рішення призупинити членство усіх своїх складових організацій, а також провідників СКУ у Російській Федерації, щоб захистити українську національну меншину у Росії від репресій Кремля. 

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні на сайті СКУ.

У СКУ пояснили, що такий крок став наслідком введення президентом РФ Володимиром Путіним у дію нових драконівських норм, які впроваджують кримінальну відповідальність для російських громадян за зв’язки з так званими «небажаними» організаціями, включно з СКУ.

Повідомляється, що на своєму позачерговому засіданні 10 липня 2021 року Рада Директорів СКУ ухвалила рішення призупинити членство у Світовому конґресі українців усіх складових організацій з Російської Федерації, включно з Далекосхідним українським духовним культурно-просвітницьким центром «Просвіта» (м. Владивосток) та Саратовським земляцтвом українців «Поволжя».

Читайте також: У Росії підбили підсумки конкурсу «В гостях у Кобзаря: класика і сучасність»

Таке рішення було ухвалене на прохання складових організацій СКУ та членів Ради Директорів з Росії, яким сьогодні загрожує кримінальна відповідальність за співпрацю з СКУ після того, як президент РФ Володимир Путін 28 червня 2021 року підписав Федеральний закон № 230-ФЗ.

Цим законом відтепер поширено заборону громадянам Росії брати участь у діяльності організацій, визнаних у РФ «небажаними», і поза межі території РФ. Раніше така заборона діяла лише на території РФ.

Крім того, 1 липня 2021 року президент Путін також увів в дію Федеральний закон № 292-ФЗ про внесення змін до Кримінального кодексу РФ. Відтепер, у разі, якщо громадян Росії визнають винними у причетності до діяльності «небажаних» організацій, їм одразу може загрожувати до шести років позбавлення волі.

Зазначається, що для мільйонів етнічних українців, які мешкають на території РФ та є російськими громадянами, такі дії Кремля матимуть наслідком подальше обмеження їх людських та громадянських прав.

Читайте також: «Слово Українки»: Спілка українських жінок Росії проведе міжнародний круглий стіл

«Призупинення нашої співпраці зі складовими українськими організаціями у Росії було дуже складним, але необхідним рішенням. Це – ще один приклад грубого порушення Росією прав людини і продовження переслідувань української національної меншини, яка є найбільшою національною меншиною Росії. Світовий конґрес українців засуджує російське репресивне законодавство, метою якого є ізоляція та асиміляція українців у Росії», – заявив президент СКУ Павло Ґрод.

Він додав, що російська влада не лише чинить військові злочини в Україні, вона також відповідальна за культурний геноцид українців у Росії.

СКУ закликав міжнародну спільноту засудити такі дії Кремля та вжити конкретних кроків задля захисту демократичних цінностей та прав людини.

В організації зауважили, що метою цього тиску та репресій Кремля є прагнення остаточно ізолювати українські громади у Росії від світової української громади та демократичного світу.

«Повторюючи радянську практику, Путін закриває свою країну від зовнішнього світу. Він також відправляє мільйони українців, які мешкають у Росії, у примусову ізоляцію. У кращих традиціях сталінізму, за допомогою державної пропаганди він розпалює ненависть до українців. А після того, як Путін дав чітко зрозуміти, що справді вважає українців та росіян «одним народом», ідентифікувати себе українцем у Росії стало просто небезпечно», – наголосив президент СКУ.

Читайте також: СФУЖО привітала організаторів міжнародного онлайн-​форуму «Громадський рух українців у Росії»

Повідомляється, що до числа так званих «небажаних» організацій путінська влада зараховує широкий спектр російських опозиційних громадських організацій, а також міжнародних, європейських та американських фундацій і аналітичних центрів, які системно працюють над зміцненням демократії та поширенням демократичних цінностей у світі. З 2019 року статус «небажаної організації» у Росії має й Світовий конґрес українців.

«Попри усі загрози, СКУ продовжить підтримувати українську громаду у Росії та продовжить адвокаційну працю на міжнародному рівні, щоб донести до світової спільноти правду про культурний геноцид та грубі порушення прав людини у Росії», –  наголосили в СКУ.

Нагадаємо, Рада директорів Світового Конґресу Українців 13 березня виключила зі своїх лав Об’єднання українських товариств Латвії (ОУТЛ), оскільки його діяльність демонструє антиукраїнську позицію, що суперечить основним засадам діяльності та цінностям СКУ.