Конкурс української імені Яцика анонсував дату нагородження переможців

Церемонія нагородження переможців та призерів ХVIII Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика відбудеться 17 травня у Києві.

Про це Укрінформу повідомили у прес-службі Ліги українських меценатів, яка є співорганізатором конкурсу.

"17 травня о 14 годині в Національному академічному драматичному театрі ім. Івана Франка відбудуться урочистості з приводу завершення ХVIII Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Його організатори - Ліга українських меценатів і Міністерство освіти і науки України", - йдеться у повідомленні. 

Серед доброчинців, що вручатимуть свої премії переможцям та призерам цього популярного та престижного мовного марафону, є чимало відомих людей, які заснували свої іменні премії. Це, зокрема, Ірина Фаріон, Юлія Тимошенко, Богдан Бенюк. Головний і незмінний меценат конкурсу впродовж 18 років - фармацевтична фірма "Дарниця" (президент наглядової ради - Володимир Загорій). Закордонні меценати мовного марафону - Союз українок Австралії та Фундація імені Багряного. Хмельниччина, котра торік відкривала у себе конкурс, продемонструє в концертній програмі свої юні мистецькі таланти. Перед присутніми виступатимуть також відомі громадські діячі, письменники, народні депутати й меценати.

Як нагадує президент Ліги українських меценатів Володимир Загорій, Міжнародний конкурс з української мови зініціював відомий українець, знаний канадський бізнесмен Петро Яцик. 

Читайте також: Міжнародна премія Франка оголосила номінантів

"Петро Яцик не раз дивувався в столиці України неповноцінним функціонуванням мови, що є одним з першоелементів нації. Як і всякий бізнесмен, дуже прагматичний Яцик наполіг: треба робити конкурс, який підноситиме в очах дітей сам престиж української мови, сприятиме подоланню в них комплексу національної неповноцінності, що живе в багатьох із нас мало не на генетичному рівні", - зазначає Загорій. 

Конкурс проводиться щороку з 9 листопада до 20 травня з метою забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя, сприяння утвердженню її статусу як державної, піднесення престижу української мови серед молоді. Учням та студентам, які посідають перші місця, призначаються стипендії Президента України.