Спротив у Криму став відчутно проукраїнським - Ташева

Ніколи раніше з початку окупації спротив на території Криму не був таким відчутно проукраїнським, як нині.  

Про це розповіла постійна представниця Президента в АРК Таміла Ташева під час брифінгу в Укрінформі.

“Спротив триває, і ми бачимо виток переслідувань на півострові, особливо після початку повномасштабного вторгнення. Ніколи з початку окупації цей спротив не був таким відчутно проукраїнським і візуалізовано проукраїнським. Тому що спротив у Криму до 2022 року більше стосувався прав людини. Звісно, були українські і кримськотатарські прапори, але зараз ми бачимо українські пісні на весіллях, українські пісні, які транслюють у навчальних аудиторіях. Ми бачимо людей, які розповсюджують листівки з інформацією про повномасштабне вторгнення, про жертви”, - сказала Ташева.

Вона розповіла про кримських політв`язнів: Богдана Зізу, якого затримали за те, що він облив жовтою та синьою фарбами окупаційну адміністрацію; також про Олександра Тарапона, якого ув’язнили на 2,5 року та етапували до росії за те, що він говорив правду про розв’язану росією війну.

Читайте також: Ташева пояснила, хто з посадовців Криму може розраховувати на амністію після деокупації

“Слід пам’ятати про сотні людей... Нині ми бачимо на стінах кримських будинків написи “Слава ЗСУ”, кримчани надсилають один одному в приватні повідомлення фотографії з військовим, який відправляє у відомому всім напрямку російський корабель. Бачимо багато інших видів спротиву. Незважаючи на повномасштабну війну, на великі жертви, ми продовжуємо говорити про спротив, який триває на території півострову”, - акцентувала Ташева.

Як повідомлялося, підконтрольні росії “суди” тимчасово окупованого Криму найчастіше штрафують за виконання українських пісень та лозунги “Слава Україні”.