Кримськотатарська діаспора в Туреччині готова активно долучитися до відбудови Криму - Ташева

Кримські татари, які проживають у Туреччині, у т.ч. ті, чиї предки емігрували десятки й більше років тому, готові активно долучитися до відбудови Криму після деокупації.

Про це постійний представник Президента України в Криму Таміла Ташева сказала в коментарі Укрінформу за результатами візиту до Туреччини.

“Кримськотатарська діаспора в Туреччині, зокрема ті, хто в цій країні проживає дуже давно, готові активно долучитися до відбудови півострова. Важливо, що вони ідентифікують себе як кримських татар. Звичайно, що не всі вони активно візьмуться та поїдуть в Крим. Але, як у мене склалося враження, найактивніші та найбільш інтегровані в Україну, готові будуть їхати та відбудовувати”, - сказала Ташева.

За її словами, загальне питання повернення громадян після вимушеної міграції є актуальним як для України, звідки громадяни масово виїжджали після початку повномасштабного військового вторгнення, так і зокрема для Криму, звідки виїжджали починаючи з 2014 року.

Читайте також: Ташева передала раднику президента Туреччини список літніх політв'язнів - кримських татар

“Із Кримом, якщо порівнювати із територіями, тимчасово окупованими після 24 лютого та звільненими, ситуація складніша. Бо вони перебували під окупацією не настільки довго. Крим же під окупацією майже дев'ять років, тому й реінтеграція вимагатиме більших зусиль і часу”, - пояснила Ташева.

Представник Президента в Криму нагадала, що за дорученням Президента України Володимира Зеленського триває робота над першочерговими кроками після деокупації, аби Україна була готовою на момент звільнення Криму.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Таміла Ташева розповіла про те, що потенціал опору окупантам у Криму величезний, станом на 1 листопада, у Криму зареєстровано 184 адміністративні справи про “дискредитацію збройних сил рф".