Чубаров порівняв «Червону калину» із кримськотатарською піснею, за яку переслідувало КДБ

Режим путіна копіює методи залякування і придушення суспільства, властиві комуністичному режиму СРСР. В історії кримськотатарського народу вже був період, коли за пісню переслідували.

На цьому наголосив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров у своєму дописі у Фейсбуці, передає Укрінформ.

За його словами, в історії кримськотатарського народу вже був період, коли за виконання заборонених пісень людей піддавали репресіям та переслідуванням.

Це було в роки насильницького утримання корінного народу Криму у віддалених районах Центральної Азії, Сибіру та Уралу.

Читайте також: Кримського блогера оштрафували за публікацію допису проти війни з Україною

“До народних пісень, за виконання яких слідували переслідування з боку КДБ СРСР, були віднесені пісня «Порт-Артур», яка свого часу стала своєрідним гімном кримськотатарського національного руху, а також «Урал даг'и» і «Шомпол». Однак незважаючи на заборону та переслідування виконанням цих пісень господарі та гості кримськотатарських весіль, що проводились у місцях вигнання, демонстрували свою вірність до Криму”, - зазначив Чубаров.

Він наголосив, що путінський режим дедалі більше копіює методи залякування і придушення суспільства, властиві комуністичному режиму СРСР. Розправа над господарями та гостями кримськотатарського весілля в Бахчисараї - тому свідчення.

Як повідомляв Укрінформ, за святкування на бахчисарайському весіллі під пісню “Ой у лузі червона калина” кримський “суд” виніс вироки стосовно шістьох осіб.

Читайте також: У представництві Президента в АРК розповіли про вироки за пісню «Червона калина»

Зокрема власнику ресторану "Арпат" у Бахчисараї, де проводилося весілля, присудили 15 діб адмінарешту; діджею, який ставив пісню, - 10 діб адмінарешту та вибачення на камеру; матері нареченого – 5 діб адмінарешту; матері нареченої - 50 000 рублів штрафу; дружині власника ресторану - 50 000 рублів штрафу, виконавиці пісні – 10 діб адмінарешту.

Ресторан "Арпат", де відбулося згадане весілля, закрили нібито на перевірку.

Самопроголошений "глава" Криму Аксьонов заявив, що за виконання українських пісень на півострові будуть відкривати кримінальні справи.