МЗС висловлює протест проти вироку окупаційного «суду» Джемілєву

Міністерство закордонних справ України висловлює протест у зв’язку з рішенням так званого Армянського міського суду щодо умовного позбавлення волі лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у коментарі зовнішньополітичного відомства.

Зазначається, що «суд» безпідставно визнав Джемілєва винним у «незаконному зберіганні боєприпасів», «неналежному зберіганні зброї» та «незаконному перетині кордону» і призначив йому покарання у вигляді умовного позбавлення волі на два роки та штрафу в розмірі 35 тисяч російських рублів.

Водночас наголошується, що це не перша спроба російської окупаційної адміністрації обмежити свободу Джемілєва, який систематичного зазнає політичних переслідувань, а також був протизаконно позбавлений права в’їзду на територію Криму до 2034 року.

"Так звані «суди» реалізовують цілеспрямовану політику Росії з переслідування кримськотатарського народу і його лідерів з метою витіснення корінного народу з Криму. У цьому кремль став гідним продовжувачем злочинної політики радянського режиму, який у 1944 році депортував сотні тисяч кримських татар, у тому числі й Мустафу Джемілєва з родиною з рідної кримської землі", - заявили в МЗС.

Дипломати підкреслили, що через свою боротьбу з радянською політикою лідер кримськотатарського народу провів у в’язницях 15 років і зараз знову бореться за право корінного народу жити в Криму.

У МЗС також акцентували, що російська окупаційна адміністрація продовжує й інші репресивні практики Радянського Союзу, зокрема від початку тимчасової окупації жертвами насильницьких зникнень у Криму стали 44 особи, понад 120 кримчан перебувають за гратами, понад 64 тис. громадян України змушені були залишити півострів.

Читайте також: Уже п’ять років росія ігнорує рішення Міжнародного суду ООН щодо прав кримських татар – МЗС

Наголошується, що рф має припинити будь-які політичні переслідування представників кримськотатарського народу і скасувати політично вмотивовані рішення проти Джемілєва. У МЗС також закликали партнерів засудити дії рф та застосувати санкції проти систематичних порушників прав українців на тимчасово окупованих територіях.

Як повідомляв Укрінформ, 22 квітня в окупованому Криму Армянський міський “суд”заочно оголосив вирок лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву, за яким він визнаний винним за трьома статтями обвинувачення, але звільнений від покарання.