Мати політв'язня Абдуллаєва каже, що окупанти знову відправили сина до ШІЗО

Співробітники Федеральної служби виконання покарань Росії знову відправили до штрафного ізолятора фігуранта кримської «справи Хізб ут-Тахрір», кримчанина Теймура Абдуллаєва, який утримується в російській колонії в Башкортостані.

Про це повідомила його мати Діляра Абдуллаєва у Фейсбук, передає Укрінформ.

За її словами, Теймура тримають в штрафному ізоляторі вже третю добу після того, як він вийшов звідти рівно тиждень тому. Вона підкреслила, що з урахуванням терміну, коли засудженого тримали в особливо суворих умовах, він провів у карцері понад півтора року, включаючи близько двох місяців під спеціальними умовами утримання.

«Мій син в капкані, і я нічим не можу йому допомогти. Чи варто нагадувати, що таке підвал, тобто штрафний ізолятор, якщо відомо, що СУУ (спеціальні умови утримання – ред.) - це одна з форм психологічного та режимного впливу на ув'язненого, це «тортури безсонням», де в камері на 12 спальних місць завжди 50 осіб, а спати можна тільки в години відбою, не потрібно бути Ейнштейном, щоб порахувати, по скільки хвилин вони сплять на добу і чи сплять взагалі?» – написала мати Абдуллаєва.

Читайте також: Під Петербургом провели пікети на підтримку кримських татар

Як повідомляв Укрінформ, політв'язень Еміль Джемаденов, який відбуває 12-річний вирок у колонії м. Салават (РФ), за півтора року перебування у ВК-16 загалом близько 160 днів провів у штрафному ізоляторі. Про це у вересні повідомила дружина політв'язня Ліана Белялова.

Читайте також: У колонії РФ кримського політв'язня Абдуллаєва поставили на профоблік як «схильного до екстремізму»

Як повідомлялося, 18 червня 2019 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив фігурантів першої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір". У грудні 2019 року Верховний суд РФ знизив усім термін ув'язнення на півроку.

Кримські татари були затримані за причетність до політичної діяльності ісламської партії "Хізб ут-Тахрір", яка в Росії заборонена з 2003 року. На території України та країн світу вона діє без обмежень на рівні національних законодавств.