Політв'язень з Криму 160 днів провів у ШІЗО російської колонії

Політв'язень Еміль Джемаденов, який відбуває 12-річне ув'язнення, за півтора року в колонії міста Салавата (РФ) загалом близько 160 днів провів у штрафному ізоляторі.

Про це повідомляє у Фейсбуці "Кримська солідарність"  з посиланням на дружину політв'язня Ліану Белялову, передає Укрінформ.

"Його періодично садять у ШІЗО, і загалом Еміль провів у штрафному ізоляторі 160 днів. На запитання: "За що ви з нами так?", лише одна відповідь: "Це наказ згори", - цитує "Кримська солідарність" Белялову.

За її словами, Джемаденова без будь-яких пояснень поставили на профілактичний облік, як "схильного до екстремістської ідеології, нападу на співробітників колонії та порушення внутрішнього розпорядку".

На профоблік також були поставлені всі кримські татари, які утримуються в тій-таки ВК-16 у Салаваті. "Це Емір-Усеїн Куку, Абдуллаєв Узеїр, Сейтосманов Енвер, Алімов Рефат, Джеппаров Арсен. Також на профоблік поставлений Меджит Аблямітов, який відбуває покарання в астраханській виправній колонії", - повідомила дружина політв'язня.

Читайте також: У РФ двох кримських татар незаконно помістили до ШІЗО за спробу здійснити намаз

Вона нагадала, що 12 жовтня буде 5 років від дня арешту фігурантів першої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір", серед яких і її чоловік. Обшук в їхньому будинку відбувся 12 жовтня 2016 року, після чого Еміль Джемаденов був заарештований. Слідство тривало два роки, далі був етап у Ростов-на-Дону, де протягом 6 місяців проходили судові засідання по суті.

Як уточнила Белялова, відразу після прибуття її чоловіка в лютому минулого року до ВК-16 унаслідок провокаційних дій співробітників колонії, він на 7-й день перебування в карантині отримав ряд стягнень, що спричинило відправки в штрафний ізолятор - там він провів 92 дні поспіль.

"Усі ми вже знаємо, що таке штрафний ізолятор. Це вогкі холодні стіни, ліжко, яке пристебнуте до стіни з 5-ї ранку і до 9-ї вечора. Де не дозволені ні передачі, ні листи, ні побачення. Тільки ти один і камери спостереження над тобою", - розповіла жінка.

Читайте також: Джапарова: РФ розбудувала цілу систему політично вмотивованих переслідувань

Як повідомляв Укрінформ, засудженого на 19 років російським судом політв'язня Мусліма Алієва також відправили в штрафний ізолятор ВК-2 в Салаваті, де він провів 10 діб.

Крім того, політв'язня Теймура Абдуллаєва, якого засудили на 16,5 років позбавлення волі й утримують у ВК-2 в цьому ж місті, 7 вересня знову помістили в ШІЗО, де його утримували з початку березня 2020 року по червень 2021-го практично постійно.