Росія розмістила в окупованому Криму потенційні носії ядерної зброї - Джапарова

Росія вже розмістила в окупованому Криму потенційні носії ядерної зброї і активно розбудовує інфраструктуру для неї.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова на форумі "Україна 30. Міжнародна політика", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Росія активно розбудовує кримську військову інфраструктуру для своєї ядерної зброї, реконструює інфраструктуру сховищ ядерних боєголовок радянських часів. На півострові вже розміщені потенційні носії ядерної зброї", - сказала Джапарова.

Вона зауважила, що своє панування в Криму Росія намагається закріпити шляхом перетворення його на величезну військову базу, постійно збільшуючи кількість військовослужбовців і техніки на окупованому півострові.

Читайте також: Росія має великі можливості для зберігання ядерної зброї у Криму - заступник секретаря РНБО

"Нещодавно Кремль пішов ще далі - під виглядом військових навчань на пів року закрив частину Чорного моря, у тому числі в напрямку Керченської протоки, для іноземних військових кораблів та державних суден. Крім того, російський президент надав Росгвардії право блокувати акваторії Чорного та Азовського морів. Це дійсно створює суттєві перешкоди для міжнародної навігації, загрожує безпеці та стабільності України, у світі та у Південно-Східній Європі", - наголосила перша заступниця міністра.

Як повідомляв Укрінформ, президент РФ Володимир Путін 2 липня підписав закон, який дозволяє Росгвардії "блокувати території та акваторії об'єктів для припинення спроб незаконного проникнення".

Читайте також: Джапарова: Плануємо заходи, які виведуть тему Криму у світі на вищий рівень

Згідно з пояснювальною запискою до закону, під охороною Росгвардії знаходяться, серед іншого, акваторії Керченської протоки і побудованого Росією моста через нього, а також акваторії російського енергомоста з Кримом.

Місія США в ОБСЄ закликала Росію скасувати своє рішення щодо блокування проходу частини суден у Керченській протоці.

До цього Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку з тим, що Росія оголосила про закриття до жовтня 2021 року частини акваторії Чорного моря у напрямку Керченської протоки для військових кораблів і державних суден інших країн під приводом військових навчань.