Окупанти знищили університети у Криму, об’єднавши їх в «освітнього монстра» - правозахисники

До російської окупації Криму на півострові налічувалося 26 вищих навчальних закладів, не враховуючи філіали вишів з інших регіонів України, але зараз вища освіта там знищена.

Про це йдеться у доповіді "Ситуація з правами людини в Криму", яку презентували сьогодні в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

Голова Центру громадянської просвіти «Альменда» Валентина Потапова зауважила, що вища освіта в Криму "знищена". До окупації на півострові налічувалося 26 вищих навчальних закладів, не враховуючи філіали вишів з інших регіонів України. Нині ж майже усі виші півострова об'єднані у "Кримський федеральний університет" - "освітній монстр", додала спікерка. Кількість студентів скоротилася, бюджетних місць також стало менше, тож кримська молодь змушена виїжджати для продовження навчання в РФ, материкову Україну або до інших країн.

Читайте також: На тимчасово окупованих територіях навчається майже 10% українських школярів

Можливості отримання середньої освіти рідною мовою, якщо йдеться про українську або кримськотатарську, за інформацією Потапової, лишилися лише на папері. Згідно з відкритими даними окупантів, кількість школярів, які навчаються кримськотатарською, залишилася на рівні 2013 р. - близько 3%. Але монітори правозахисних організацій констатують, що реально освіта кримськотатарською мовою не здійснюється.

Що ж до освіти українською мовою, то на півострові вона теоретично доступна лише 0,1% школярів. За різними даними, це від 206 до 244 дітей. В Криму є лише одна школа, за кілька кілометрів від Феодосії, де до 9 класу учні навчаються українською мовою. Але правозахисникам не вдалося знайти жодного підручника українською, виданого в РФ.

Крім того, нагадала Потапова, з 2014 р. в Криму діяла програма "перенавчання" вчителів української мови і літератури у викладачів російської, психологів тощо.

Також, за її словами, в Криму 17% учнів закладів загальної середньої освіти складають діти, які переїхали сюди з батьками після окупації півострова Росією.

"Використовуючи відкриті джерела - сайти так званих "Міністерства освіти Криму", "Управління освіти міста Севастополь" та шкіл - ми можемо сказати, що кількість дітей збільшується. І збільшується вона за рахунок дітей, які переміщаються разом з батьками на півострів. Кількість таких дітей збільшилася вже на 17%. Тому, коли ми розглядатимемо право на освіту дітей, які матимуть бажання продовжити освіту на вільній частині України, потрібно враховувати, що вже майже 1/5 дітей у шкільних класах Криму не мають жодного зв'язку з Україною", - зазначила Потапова.

Читайте також: Росія посилено мілітаризує освіту у Кримуправозахисниця

Як повідомляв Укрінформ, 15 червня було представлено доповідь "Ситуація з правами людини в Криму за 7 років окупації". Документ підготовлено Домом прав людини "Крим", Кримською правозахисною групою, Регіональним центром прав людини, Центром громадянської просвіти «Альменда», Центром прав людини ZMINA за підтримки Фонду Домів прав людини.