Держдеп закликав Росію припинити блокування Чорного моря

Державний департамент Сполучених Штатів вимагає від Росії припинити одностороннє блокування окремих районів Чорного моря для руху іноземних кораблів та державних суден інших країн.

З відповідною заявою виступив у середу під час брифінгу в Вашингтоні речник зовнішньополітичного відомства США Нед Прайс, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Нам відомо, що Росія оголосила про наміри блокувати рух іноземних морських кораблів та державних суден інших країн в окремих частинах Чорного моря, зокрема, поблизу Керченської протоки до жовтня цього року через проведення Росією військових навчань», - зауважив Прайс.

Читайте також: Британські бойові судна увійдуть в Чорне море у травні - ЗМІ

Він нагадав, що Росія вже проявляла незаконну агресію стосовно українських кораблів, а також блокувала доступ до українських портів в Азовському морі, що мало негативний вплив на міжнародну торгівлю України.

«Ми закликаємо Росію припинити її ворожі дії стосовно кораблів в регіоні та відвести війська, зосереджені вздовж українських кордонів», - наголосив речник Держдепартаменту США.

Прайс зауважив, що ситуація в Чорному морі є лише одним з останніх прикладів широкої кампанії РФ, спрямованої на підрив та дестабілізацію України.

Читайте також: Напруга на Чорному морі: ми здатні «привітно» зустріти ворога на березі

Представник Держдепу також висловив «непохитну підтримку» Сполучених Штатів Україні як партнеру, а також її територіальній цілісності в міжнародно визнаних кордонах, включно з територіальними водами.

Як повідомляв Укрінформ, МЗС України 15 квітня висловило рішучий протест у зв’язку з обмеженням Російською Федерацією свободи судноплавства в Чорному морі. Зазначається, що Росія оголосила про закриття до жовтня 2021 року частини акваторій Чорного моря в напрямку Керченської протоки для військових кораблів та державних суден інших країн під приводом військових навчань.

Читайте також: Блокуванням судноплавства в Чорному та Азовському морях Росія порушує міжнародне право – ЄС

Командувач Об'єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв заявляв, що для військових кораблів ЗСУ рішення Росії про перекриття на пів року Керченської протоки не становить загрози та що це «питання більш економічного спрямування».