Україна в ОБСЄ: Рано чи пізно російські окупаційні війська залишать Крим

Мантра російської сторони про "нову політико-правову реальність" щодо Криму жодним чином не змінює правовий статус півострову як частини території України й рано чи пізно російські окупаційні війська будуть виведені з АРК.

На цьому наголосив Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер, 4 березня, передає кореспондент Укрінформу.

"Як би часто російська сторона не повторювала свою мантру щодо так званої "нової політико-правової реальності", це не змінить правовий статус Криму як частини території України, визнаної міжнародною спільнотою. Крим - це Україна. Рано чи пізно російські окупаційні війська будуть виведені, а повага до міжнародного права та суверенітету України будуть відновлені. І чим швидше це станеться, тим краще", - заявив посол України під обговорення сьомої річниці безперервної окупації Росією Криму.

Читайте також: США в ОБСЄ: Окупацією Криму Росія помстилася Україні за курс на Європу

Він також поінформував делегації країн-учасниць про тяжку ситуацію, що склалася на півострові після його окупації. Зокрема, посол вказав на те, що 50 тисяч українських громадян були змушені рятуватися втечею з Криму, тоді як півмільйона громадян РФ було незаконно переміщено до нього.

"Це кардинально змінило демографічну карту Кримського півострова, який до окупації мав 2 мільйони населення", - зазначив Цимбалюк.

Читайте також: В ОБСЄ засудили збройне захоплення Криму

Дипломат вказав на те, що Росія розмістила в Криму ще 20 тисяч військовослужбовців, сотні танків, ракетних систем та артилерійських установок, гелікоптерів та літаків різних типів, а також підготовила військову інфраструктуру для розміщення ядерної зброї. Протягом окупації 28 тис. жителів Криму також були примусово призвані на службу у російську армію.

"44 громадяни України зникли, ще понад сто політичних в'язнів незаконно утримуються за політично вмотивованими звинуваченнями. Більшість з них – кримські татари, яких окупанти переслідують за висловлення незгоди з окупацією та вираження своїх основних свобод", - заявив очільник української місії при ОБСЄ.

Читайте також: ЄС у річницю окупації Криму Росією закликав розслідувати злочини окупаційної влади

Він також поінформував, що кількість дітей, які здобувають освіту в Криму українською мовою, "зменшилась у 54 рази до 0,2%", а кримськотатарською мовою – 3,1%. Крім того, лише 8% кримських ЗМІ пережили так звану російську "перереєстрацію". Лише 7 із 48 релігійних громад продовжили діяти після окупації.

"Цю руйнівну політику окупаційного режиму потрібно зупинити. Ми закликаємо російську сторону почути чіткий та гучний голос міжнародної спільноти, виражений у численних документах, що регулярно приймаються міжнародними органами, і припинити порушення міжнародного права", - заявив Цимбалюк.

На цьому тлі він нагадав делегаціям держав-учасниць ОБСЄ про запуск Україною ініціативи "Кримська платформа", спрямованої на консолідацію міжнародних зусиль з де окупації Криму. "Інавгураційний саміт планується провести 23 серпня цього року, напередодні 30-ї річниці Незалежності України. Відповідні запрошення зараз надсилаються у ваші столиці", - зазначив він.

Читайте також: Кілька десятків ОТГ готові підписати меморандум про місцеву Кримську платформу - Джапарова

Як повідомляв Укрінформ, Україна, країни-члени Європейського Союзу, США, Канада, Велика Британія, Туреччина, Швейцарія, Норвегія та Грузія під час засідання Постійної ради ОБСЄ засудили збройне захоплення Криму Росією наприкінці у лютому 2014 року. Питання незаконної окупації Російською Федерацією АР Крим та м. Севастополь стало окремим пунктом порядку денного засідання цього директивного органу ОБСЄ.