Правозахисники засудили вирок Олегу Приходьку

Українські правозахисні організації засудили переслідування та вирок кримському активісту Олегу Приходьку.

Як передає Укрінформ, відповідну заяву оприлюднив Центр прав людини ZMINA.

У зверненні зазначається, що Приходька засудили за сфабрикованою справою, звинувативши у зберіганні вибухівки та підготовці теракту, але фактичних доказів слідство так і не навело, що відповідає практиці ФСБ переслідування кримчан з політичних мотивів.

Читайте також: Політв'язню Смаїлову у кримському СІЗО «приписали» вісім стягнень

«Справжньою причиною переслідування українця є його публічна незгода з окупацією Криму, яку він неодноразово висловлював і у ЗМІ, і в спілкуванні з представниками окупаційної влади РФ в Криму. Вирок Олегу Приходьку свідчить про те, що Російська Федерація продовжує практику переслідування громадян України, які, проживаючи в Криму, виступають проти російської окупації і відстоюють півострів як частину України», - наголошується в заяві.

Правозахисники вимагають від влади РФ звільнити Приходька та всіх політичних в’язнів і припинити переслідування кримчан за незгоду з окупацією та висловлення своїх поглядів.

Заяву підписали Кримська правозахисна група, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Медійна ініціатива за права людини, Центр громадянських свобод, ГО «Докудейз», Харківська правозахисна група, Кримськотатарський Ресурсний Центр, ГО «КримSOS» та інші організації.

Читайте також: Колишні політв’язні Кремля заснували власну платформу

Як повідомляв Укрінформ, Олег Приходько був незаконно затриманий 10 жовтня 2019 року на території тимчасово окупованого Криму силовими структурами російської окупаційної адміністрації та, у порушення норм міжнародного права, незаконно переміщений на територію Російської Федерації, до Ростова-на-Дону.

Суд ухвалив рішення позбавити свободи Олега Приходька на 5 років із відбуванням першого року покарання у в’язниці та решти терміну - в колонії суворого режиму.

Читайте також: Через тиск окупантів з Криму виїхали родичі колишнього бранця Кремля Бекірова

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв’язку з оголошенням російським судом незаконного вироку громадянину України Олегу Приходьку за сфабрикованими звинуваченнями.

Також засудили вирок проукраїнському активісту з Криму Олегу Приходьку уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова і постійний представник Президента України в АРК Антон Кориневич.

Фото: Кримська солідарність