Джемілєв розкрив подробиці звільнення керівників Меджлісу. Хронологія подій

Домовленість про звільнення заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ільмі Умерова та Ахтема Чийгоза була досягнута 6 жовтня на зустрічі президентів Туреччини та Росії в Анкарі.

Про це національний лідер кримських татар, народний депутат Мустафа Джемілєв заявив в ефірі Еспресо.TV.

"На засіданні Генеральної асамблеї ООН президент Порошенко говорив з президентом Туреччини про те, що оскільки Ердоган часто зустрічається з Путіним, він має вимагати звільнення політв'язнів. Й насамперед 2 наших знакових фігур - Умерова та Чийгоза", - пояснив Джемілєв.

6 жовтня в Анкарі Ердоган мав зустріч з Путіним, котрий прибув до нього на перемовини.

"За день до цього ми нагадали Ердогану окремим листом від імені кримськотатарської діаспори Туреччини, аби він підняв це питання (звільнення 2 незаконно засуджених - ред.) на зустрічі з Путіним", - зазначив лідер кримських татар.

Й коли за 3 дні Ердоган прибув у Київ на зустріч до Порошенка і Джемілєві, він повідомив про результат своїх перемовин із президентом РФ.

Читайте також: Умерову і Чийгозу закрита дорога в Крим, вони працюватимуть в Києві - Чубаров

"На моє запитання про те, чи говорив Ердоган з Путіним про звільнення політв'язнів, він сказав: "З приводу Чийгоза та Умерова ви незабаром отримаєте інформацію. Результати побачите". І в нас вже з'явилася надія, що буде щось добре", - розповів Джемілєв.

Ще через 2 дні у Стразбурзі на засіданні ПАРЄ адвокат Чийгоза Микола Полозов повідомив Джемілєву про візит 2 генералів ФСБ, які відвідали заступника голови Меджлісу в його камері у Сімферополі.

"Вони чітко сказали, що досягнуто домовленість між Путіним та Ердоганом про їхнє (Умерова та Чийгоза - ред.) звільнення", - розповів подробиці Джемілєв.

При цьому він підтвердив, що росіяни вимагали від Умерова та Чийгоза звернутися до Путіна з проханням про помилування, але ті категорично відмовилися.

 Як повідомляв Укрінформ, Ільмі Умерова було засуджено на 2 роки колонії-поселення за обвинуваченням в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Ахтема Чийгоза було засуджено російським судом до 8 років позбавлення волі у «справі 26 лютого». Після анексії Криму російська влада визнала Меджліс кримсько-татарського народу екстремістською організацією і заборонила його діяльність.

Читайте також: Умеров і Чийгоз можуть бути в Києві вже завтра - Джемілєв

Звільнити Умерова, Чийгоза та інших кримськотатарських політиків і громадських активістів неодноразово вимагали міжнародні і російські правозахисні організації. Вироки, винесені кримчанам російськими судами, засуджують США і Євросоюз.

25 жовтня російська сторона передала Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова Туреччині.