До "кримського диверсанта" Штиблікова не пускають незалежних адвокатів - правозахисник

ФСБ перешкоджає доступу до затриманого у Криму аналітика Дмитра Штиблікова незалежних адвокатів, яких обрала сім'я. Натомість у нього з'явився адвокат, з яким він нібито уклав угоду в СІЗО, про яку родичам нічого не відомо.

Про це в інтерв'ю Укрінформу повідомив російський правозахисник Андрій Сабінін, який за дорученням дружини намагався пробитися до заарештованого українця.

"Олександр Попков, з яким ми разом працюємо, був найнятий дружиною Дмитра Штиблікова, але пробитися до нього не зміг, оскільки йому усно зачитали відмову Штиблікова від адвоката Попкова. А так це або не так - невідомо. Згодом, щоб з'ясувати ці обставини, я, за разовим дорученням родичів, намагався потрапити до сімферопольського СІЗО, де зараз утримується Штибліков. Мені треба було поспілкуватися з Дмитром щодо його добровільної відмови від адвоката Попкова, а також з'ясувати обставини появи у справі того адвоката, який у нього зараз є", - заявив захисник.

Однак і йому не вдалося потрапити до Штиблікова, оскільки в нього нібито вже є адвокат.

"У СІЗО лежить письмове повідомлення з ФСБ, в якому написано, що адвокатом Штиблікова є такий-то... Це - кримський адвокат, з яким нібито в ізоляторі тимчасового утримання Штибліков уклав угоду за умови оплати цієї угоди дружиною Дмитра. При цьому сама дружина - ні сном ні духом про цей договір", - заявив Сабінін.

Він також висловив сумнів щодо сумлінності цього "захисника": "На момент мого ознайомлення з арештною справою Штиблікова там навіть не було скарги цього адвоката на постанову суду про застосування запобіжного заходу у вигляді взяття під варту".

Таким чином, наразі ні сім'я, ні найняті нею незалежні адвокати досі не бачилися зі Штибліковим, затриманим 9 листопада у Севастополі і звинуваченим у підготовці диверсій.

"Тож, склалася парадоксальна ситуація: Штибліков відмовився від адвоката, якого йому призначили на час затримання і взяття під варту, він також відмовився від адвоката, якого найняла йому дружина - Олександра Попкова. А адвокат, якого дружина попросила з'ясувати, чому він відмовився від адвоката, якого вона найняла йому - тобто я, - потрапити в СІЗО не може, тому що його туди не пускає ФСБ. І тому - що відбувається з Штибліковим, які там проводяться заходи - взагалі ніхто не знає. Той адвокат, який з'явився у справі - він ніякого контакту з сім'єю затриманого не має, нічого не каже", - заявив Сабінін.

Російський правозахисник підкреслив, що в цілому "практика така, що ФСБ всіляко перешкоджає належній реалізації права українських громадян на захист, у тому числі шляхом створення перешкод для роботи незалежних адвокатів".

Повністю інтерв'ю Андрія Сабініна читайте на сайті Укрінформу.