За фактами вбивств 45 українських полонених розслідують 19 справ - Офіс генпрокурора

За фактами убивств 45 українських військовополонених з початку широкомасштабного вторгнення Росії правоохоронці розслідують 19 кримінальних справ.

Про це повідомив у коментарі Укрінформу керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

«Ми маємо 19 розслідувань за фактом убивства 45 наших військовополонених з початку повномасштабного вторгнення», - сказав він.

За словами Бєлоусова, найбільше розстрілів військовополонених російські воєнні злочинці вчинили у Донецькій і Запорізькій областях. Він додав, що з листопада минулого року кількість розстрілів захоплених українських військових збільшилася.

«Фактично кожен місяць ми маємо по кілька випадків страт військовополонених під час бою. Частково такі випадки фіксуються нашими бійцями, а частково самими росіянами, які викладають відповідні відео у соціальні мережі», - зазначає прокурор.

Читайте також: Росіяни знову розстріляли полонених – Лубінець готує звернення до ООН і Червоного Хреста

Оскільки розстріли українських полонених відбуваються уже протягом двох років і російське вище військове командування на це не реагує, у Офісі генпрокурора вважають, що це свідчить про підтримку таких злочинів.

У цьому зв’язку Бєлоусов нагадав, що Україна разом з Росією ратифікували Женевську конвенцію №3 стосовно поводження з військовополоненими. Цей документ чітко регламентує поводження з військовополоненими, але, судячи з розстрілів українських військових, у Росії його не дотримуються.

Бєлоусов розповів, що перші випадки розстрілів українських військових зафіксували у Чернігівській і Харківській областях.

Наразі у одній справі відносно майора російської армії є вирок українського суду - довічне позбавлення волі за розстріл у Чернігівській області.

Ще одна подібна справа перебуває у суді Чернігівської області.

Також прокуратура оголосила підозри російським військовим за аналогічні злочини, які були вчинені у Харківській області.

Читайте також: Росіяни знову розстріляли полонених – Лубінець готує звернення до ООН і Червоного Хреста

«За фактом відносно нещодавніх випадків, які трапилися з листопада по теперішній час, ми встановлюємо осіб, які до цього причетні і, думаю, буквально на днях у нас будуть підозри», - сказав прокурор.

Нагадаємо, Сухопутні війська Збройних сил України повідомили, що російські військові вранці 18 лютого розстріляли двох полонених захисників України в зоні відповідальності оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця».

Перед цим, 9 лютого, в мережу потрапило відео розстрілу беззбройних українських військовополонених під час захоплення росіянами позицій Сил оборони поблизу села Кліщіївка Донецької області.

За фактом убивства правоохоронці розпочали розслідування.