Росіяни знову розстріляли полонених – Лубінець готує звернення до ООН і Червоного Хреста

Російські військові розстріляли ще щонайменше сімох захисників України, які здавалися в полон.

Про це в Телеграмі повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Укрінформ.

За його даними, черговий воєнний злочин трапився, імовірно, у суботу, 24 лютого, на території Бахмутського району Донецької області.

«На відео, яке нам вдалося отримати, видно, що українські військові здаються у полон: їхні руки були підійняті до верху, вони показували, що беззбройні та не несуть загрози. Росіяни мали взяти їх у полон, але натомість нещадно розстріляли», – зауважив омбудсмен.

Скільки саме українських захисників були страчені, за словами Лубінця, нині невідомо – імовірно, щонайменше семеро. З якої саме військової частини російські загарбники, які вчинили цей воєнний злочин, на сьогодні вже встановлено.

Уповноважений ВР планує звернутися з офіційними листами до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста з проханням зафіксувати та публічно визнати, що російські військові вбивають українських полонених.

Читайте також: Під ОБСЄ виставили знищену росіянами на Харківщині «швидку»

«Для російської армії Женевські конвенції, правила та звичаї війни нічого не значать. Вони чинять за своїми негласними «конвенціями», «правилами» та «звичаями» – жорстокості, підлості, ницості. Такі вбивства військовополонених – випадки не поодинокі. За них має бути покарання», – наголосив Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, 18 лютого з'явилася інформація про розстріл на території Донецької області вісьмох полонених захисників України: шістьох – на одній із позицій в Авдіївці, двох – неподалік від села Веселе Бахмутського району. Відомо, що перші шестеро бійців були важкопоранені та чекали на евакуацію.