Офіс омбудсмена передаватиме до МКС матеріали про загибель і тортури українців у полоні рф

Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини передаватиме у Міжнародний кримінальний суд матеріали як про загибель, так і про тортури українських військових у російському полоні, що дасть можливість заручитися підтримкою міжнародної спільноти.

Як передає Укрінформ, про це у Телеграмі повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

За ініціативи громадської організації “Полігон 56” у Коордштабі відбулася зустріч з родинами військовослужбовців 36-ї та 56-ї бригад.

На запитання родичів відповіли представники Коордштабу, Міжнародного комітету Червоного Хреста, Національного інформаційного бюро та Офісу омбудсмена.

Читайте також: МКС має працювати над злочинами, скоєними росіянами із 2014 року – правозахисниця

Представниця МКЧХ вкотре наголосила, що полон українських військовослужбовців підтверджує не її організація, а Росія – країна, яка тримає людей у полоні.

“Ми надсилаємо запити. Усі дані, які надають родини, ми використовуємо. Є успішні кейси, коли нам вдається отримати підтвердження. На жаль, не для всіх, але вони є, – зазначила вона. – Кількість і періодичність запитів, які ми надсилаємо до росії, ми не розголошуємо. Кількість підтверджень залежить від діалогу з представниками влади на тій стороні. За полонених відповідає країна, яка бере в полон. Її обов’язок – захищати людей, яких утримує. Ми просимо і будемо просити доступ до всіх”.

Учасники зустрічі обговорили можливість публічного розголошення МКЧХ випадків загибелі українців у російському полоні.

“В історії МКЧХ були випадки застосування публічного розголошення. На жаль, це закінчилось тим, що діяльність МКЧХ була припинена в цих країнах. Треба зважувати і враховувати те, що ми втратимо”, – підкреслила представниця МКЧХ.

Читайте також: У Польщі очікують, що Міжнародний суд візьметься також за Мішустіна й Лаврова

Також у Коордштабі повідомили, що у Варшаві Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець порушував тему загибелі українських військовополонених у російській неволі.

“Збираємо доказову базу. Будемо передавати матеріали у Міжнародний кримінальний суд: як про загибель, так і про тортури. Розголос таких злочинів дає нам можливість заручитися підтримкою міжнародної спільноти. Питання не замовчується. Розголошуємо на всіх рівнях”, – запевнив представник Офісу омбудсмена.

Представниця Національного інформаційного бюро заявила, що триває робота, щоб листи родичів доходили до українських військових у полоні.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський обговорив із президентом МКС Пьотром Хофманскі та секретарем суду Освальдо Завалою Агілером питання притягнення російських злочинців до відповідальності за скоєне проти українців.